Contact

Finanszírozást igényelnek a metropolisz-körgyűrű kivitelezésére

Itthon > Uncategorized > Finanszírozást igényelnek a metropolisz-körgyűrű kivitelezésére

A Bihar Megyei Tanács október 26-i képviselő-testületi ülésén a tanácsosok  jóváhagyták a „ Nagyváradi metropolisz-körgyűrű” elnevezésű beruházás finanszírozási kérelmére és a kivitelezéssel kapcsolatos becsült költségre vonatkozó határozati javaslatot. 

Az út áthalad majd Nagyürögd, Váradszentmárton és Fugyivásárhely községeken, kétsávos lesz, a hossza pedig 16,78 kilométer.  Az út nyomvonalán, két átjáró és két viadukt épül, valamint négy körforgalmat is ki fognak alakítani.

A projekt becsült értéke bruttó 253.326.770,65 lej, a kivitelezés határideje pedig 84 hónap lesz.  A projekt finanszírozását az Anghel Saligny Országos Befektetés Program alapjából biztosítanák. 

„Ez egy fontos projekt, amely a jelenleg kivitelezendő tervek mellet hozzájárul a metropolisz övezet mobilitásának javításához. Például, ha valaki Arad vagy Temesvár irányából jön a leendő gyorsforgalmi úton és Félixfürdőre utazik, akkor nem kell Nagyváradon áthaladnia, hanem elhagyja a gyorsforgalmi utat Mácsapusztánál, ráhajt a körgyűrűre Nagyürögdnél, és azonnal a körgyűrűn van, három percen belül eléri Kardót, majd a kihajt a körgyűrűnél, és megérkezik az üdülőtelepre. Ha valaki például Harangmező térségéből Kolozsvár felé utazik, akkor nem kell Váradszentmártonnál felhajtania a nagyváradi körgyűrűre, hanem a létesítendő metropolisz-körgyűrűt használva Fugyivásárhelynél fog lehajtani róla. Ez a projektcsomag a Nagyváradi Metropolisz Övezet 20-30 kilométeres térségében megoldja a forgalmi gondokat a következő években, ugyanis az ottani, a legforgalmasabb övezetnek számít. Egy másik társulást is létrehozunk majd, hogy az északi rész esetében közösen valósítsuk meg Bihar község körgyűrűjét, valamint, az ezt és Hegyközpályi települést összekötő utat”, magyarázta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, a soros tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke bejelentette, hogy a „Nagyváradi metropolisz-körgyűrű” elnevezésű projekt kivitelezésének érdekében megalakítják a közösségek közötti fejlesztési egyesületet (ADI), amelynek tagja lesz a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal.

Ennek érdekében a Bihar Megyei Tanács elfogadta a fennebb említett két önkormányzat közötti együttműködési megállapodás megkötésére vonatkozó határozattervezetet.

A megállapodás értelmében a Bihar Megyei Tanács kötelezettséget vállalt, hogy benyújtja a Fejlesztési, Közigazgatási és Közberuházási Minisztériumhoz a „ Nagyváradi metropolisz-körgyűrű” projektre vonatkozó  finanszírozási igénylést, és a létesítendő fejlesztési egyesület rendelkezésére bocsátja az Anghel Saligny Országos Befektetési Program keretéből előzetesen elkülönített minimális összeget, ami bruttó 140 millió lej.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal támogatja a Bihar Megyei Tanácsot a finanszírozási kérelem benyújtásában, és a fejlesztési egyesületnek utalja az Anghel Saligny Országos Befektetési Program keretéből előzetesen elkülönített minimális összeget, ami bruttó 43 millió lej. 

A projekt kivitelezésének érdekében együttműködési megállapodásokat kötöttek azon helyi polgármesteri hivatalokkal, amelyek területén át fog haladni a körgyűrű.

Előző Új szabályozások szerint történik a belépés a Bihar Megyei Tanács épületébe és az alárendelt intézményekbe

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor