Contact

Florica Bradu jubileumi koncertje

Itthon > Uncategorized > Florica Bradu jubileumi koncertje

A Bihar Megyei Tanács és a Bihar Megyei Kulturális Központ több kulturális és zenei eseményt fog szervezni Florica Bradu népdalénekes tiszteletére, aki egész pályafutása során gazdagította a Bihar megyei népzenét és hagyományokat.  

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke szeptember 20-án sajtótájékoztatót tartott  Florica Bradu népdalénekessel és Liviu Buțiuval, a Bihar Megyei Kulturális Központ menedzserével együtt, amelyen több rendezvényt ismertettek.

Az eseménysorozat a „Trec prin lume cântând” című kötet bemutatásával veszi kezdetét, amely  a Florica Bradu pályáját jellemző dalok és szövegek gyűjteményét tartalmazza.  A könyvbemutatóra szeptember 28-án kerül sor a Körösvidéki Múzeum székhelyén.

„Ezt az eseményt egy olyan személy tiszteletére szervezzük, aki 60 éven keresztül becsülettel képviselt bennünket helyi szinten, valamint az országban és külföldön egyaránt. Szeretnénk kifejezni tiszteletünket és megbecsülésünket a közösségünk értékes tagjai iránt.  Florica Bradu  közösségünk lelkének számít, ezért arra gondoltunk, hogy az idén az ő tiszteletére szervezzünk néhány eseményt, amelyek részei a bihari közösség lelkiségének fejlesztésére irányuló koncepciónknak”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

„Hálás vagyok azért, hogy ezen projekt esetében egy tágabb kontextusban gondolkodtak, ami a hagyományok és az autentikus népzene népszerűsítését és megőrzését jelenti.  Egész életemben ezzel foglalkoztam, és örömömre szolgál, hogy felhívhatom a figyelmet arra, hogy a kulturális hagyományok egy nemzet legautentikusabb kifejeződését képezik. Egy életen át a bihari népzenével foglalkoztam, dalokat gyűjtöttem, kiválogattam ezeket, és teljes lelkemmel adtam át a közönségnek. A „Trec prin lume cântând” című könyv gyakorlatilag az életem során előadott szövegek és dalok repertoárja. Nagyon boldog vagyok, és megtiszteltetés számomra, hogy megünnepelnek engem”, közölte Florica Bradu.

A bihari kultúrához való hozzájárulásának tiszteletére október 3-án „Florica Bradu – Lioara Bihorului” elnevezéssel jubileumi koncertet szerveznek a Nagyváradi Állami Színház nagytermében 18 órától. Az ünnepi eseményt Iuliana Tudor televíziós műsorkészítő vezeti, és közvetíteni fogja a Román Televízió.  

„Megtiszteltetés számomra, hogy minden tekintetben csatlakozhatom ehhez az ünnepi koncerthez, úgy is, mint a Rapsodia Bihoreană zenekar karmestere. Florica Bradu a román népzene nagyszerű hangja, aki a repertoárján keresztül lelki töltetet és érzelmeket nyújtott a közönségének.  A jubileumi koncert egy érzelmekkel teli estének ígérkezik, ugyanis a román népzene aranygenerációjának tagjaiból is lesznek vendégelőadók”, jelentette ki Liviu Buțiu, a Bihar Megyei Kulturális Központ vezetője.

A következő meghívottak lépnek fel a koncerten: Viorica Flintașu, Angelica Stoican, Florica Zaha, Nicolae és Nicușor Mureșan, Maria Sidea, Traian Jurchela,  Andreea Voica és Deian Galetin, Antonela Ferche Buțiu, Cornelia Căprariu Roman és Petrică Pașca, Andrei Corb, Ciprian Mocan, a Francisc Hubic Művészeti Iskola ,,Lioara” elnevezésű énekegyüttese, valamint az  ,,Iza” elnevezésű együttes.  Kísér a,,Rapsodia Bihoreană” zenekar, karmester Liviu Buțiu. A különleges meghívott  Elise Stan népzenekutató lesz.

Az előadásra jegyeket a Mária Királyné jegypénztárában lehet vásárolni.

A belépőjegy ára 30 lej.

Előző Természetvédelmi és a helyi turizmust fejlesztő projektek

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor