Contact

Természetvédelmi és a helyi turizmust fejlesztő projektek

Itthon > Uncategorized > Természetvédelmi és a helyi turizmust fejlesztő projektek

A Bihar Megyei Tanács által kezdeményezett három környezetvédelmi projektet mutattak be szeptember 18-án, a Kisősiben és Réven szervezett eseményeken.

A projektindító konferencián részt vett Viorel Carnariu, a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségének (ANANP) elnöke és Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke. Ott voltak az érintett közigazgatási egységek (Kisősi, Sólyomkővár, Rév, Vársonkolyos, Bihardobrosd és Barátka) polgármesterei, valamint a  Crișana Katasztrófavédelmi Felügyelőség, a Bihar Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálatának képviselői, illetve több megyei intézmény küldöttei.

„Köszönettel tartozom Carnariu úrnak és kollegáinak, hogy együttműködnek velünk és támogatják a projektek előkészítését és megvalósítását. Ezeket a projekteket 2023. december 31-ig kell befejezni. Sok gonddal szembesültünk ezen projektek kapcsán, azonban közösen megoldottuk ezeket, és most eljutottunk ehhez a szakaszhoz is. Még boldogabbak leszünk, ha az év végéig sikerül lezárnunk ezeket a projekteket.”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

„Tekintettel a Bihar Megyei Tanáccsal való jó kapcsolatra és együttműködésre, úgy vélem, hogy további megyei projekteket fogunk majd közösen megvalósítani. Tisztában vagyunk azzal, hogy az ilyen projektek megvalósításával befektetőket és turistákat is vonzunk vidékre. Célunk a térség fenntartható fejlődésének biztosítása. Jelenleg az ANANP 68 millió euró értékű projekteket ültet gyakorlatba országos szinten.  Az ügynökség ugyanakkor a természetvédelmi területek kezelési, irányítási terveinek aktualizálásán is dolgozik”, közölte Vasile Carnariu, az ANANP elnöke.

A Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége (ANANP) a Bihar Megyei Tanáccsal és az érintett önkormányzatokkal közösen a következő három projekt megvalósításán dolgozik:  

  • „Aktív természetvédelmi intézkedések végrehajtása a ROSCI0240 Tasádfő közösségi jelentőségű területén”, kód SMIS 152285;
  • Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a Natura 2000 ROSC10062 Sebes-Körös szurdokvölgye- Királyerdő-hegység természetvédelmi övezet megőrzése érdekében”, kód SMIS – 152284;
  • „Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a Natura  2000 ROSCI00322 Réz-hegység terület megőrzése érdekében” kód SMIS 153419.

Az „Aktív természetvédelmi intézkedések végrehajtása a  ROSCI0240 Tasádfő közösségi jelentőségű területén”, elnevezésű projekt keretében rendbe teszik az Isztrákos barlangot, látogatóközpontot és parkolót építenek, turistaösvényeket, pihenőhelyeket és kilátóhelyeket alakítanak ki, függőhidat helyeznek el, via ferrata típusú hegyi utakat hoznak létre, megfigyelőhelyeket létesítenek, megtisztítják az őszi páfránytól az érintett övezeteket. Ezek mellett több tevékenységet is magába foglal a projekt.   

A projekt megvalósításának összköltségvetése 11.158.155,09 lej, amelynek jelentős része vissza nem térítendő támogatás. Az összeget Tasádfő biodiverzitásának megőrzésére és védelmére fordítják.  

A „Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a Natura 2000 ROSC10062 Sebes-Körös szurdokvölgye- Királyerdő-hegység természetvédelmi övezet megőrzése érdekében”, elnevezésű projekt a következő intézkedéseket tartalmazza: a biodiverzitás megőrzése és a látogatási körülmények minőségi javítása érdekében látogatóközpontot létesítenek Barátkán. Ökológiai kutatással és neveléssel foglalkozó menedzsmentközpontokat, illetve kempingeket hoznak létre Vársonkolyoson, Bihardobrosdon és Réven.

A projekt tartalmazza az az invazív növények kiirtását, a Nagy Magyar-barlang, a Zichy-cseppkőbarlang, a Szelek- barlang felújítását, a fajok és élőhelyek védelmét szolgáló táblák felszerelését, valamint egyéb környezetvédelmi tudatosságra nevelő tevékenységeket.

A „Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a Natura  2000 ROSCI00322 Réz-hegység terület megőrzése érdekében” elnevezésű projekt szerint a következő tevékenységeket fogják elvégezni: tájvédelmi munkálatok, a fajok és a természetes környezet védelmét szolgáló pannók és térfigyelőkamerák kihelyezése, ökológiai menedzsmentközpont építése, informatikai eszközök beszerzése.Annak érdekében, hogy megakadályozzák a terepmotorozást a természetvédelmi területen, és alternatívát biztosítsanak e sporttevékenység kedvelőinek, a védett övezet határán, Kisősi településen egy 1,7 kilométeres hosszú pályát alakítanak ki. Ezek a projektek nem csupán az érintett térségek természetvédelmi intézkedéseit segítik elő, hanem hozzájárulnak a helyi turizmus fejlesztéséhez is, új lehetőségeket biztosítva az oda látogatóknak, hogy felfedezzék és megismerjék Bihar megye természeti szépségeit, és megértsék a környezetvédelem fontosságát.

Előző Megkezdődnek a metropolisz-körgyűrű  II. szakaszának kivitelezési munkálatai

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor