Folytatódik a szociális szolgáltatások kiszervezése a DGASPC-nél

Itthon > Uncategorized > Folytatódik a szociális szolgáltatások kiszervezése a DGASPC-nél

Ma, 2021. január 19-én tartották meg a Bihar Megyei Tanács rendkívüli ülését, amelyen egyöntetűen elfogadták a szociális szolgáltatások kiszervezésének folytatására vonatkozó eljárást, a szociális szolgáltatások biztosításáról szóló szerződések esetében. Jelenleg a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) tevékenységének 20 százalékát már kiszervezték, együttműködve egyesületekkel és alapítványokkal, míg 80 százalékát, a DGASPC saját apparátusa látja el.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, a megyei tanács ülését megelőző sajtótájékoztatón kifejtette: 2011-ben a megyei képviselő-testület  már megkezdte az eljárást, amelynek keretében egyes központoknál megtörtént a szolgáltatás kiszervezése, melyeket addig kizárólag a DGAPSC irányított.

Ily módon az 58 központból 14 került ebbe a szakaszba, miután nyilvános licitációt tartottak a kiszervezésre.  Ezen  központokat tehát a nem kormányzati szerveztek működtetik. A 14 szerződés közül az egyik lejárt az idei év elején, a többi pedig a következő hónapokban, idén ősszel veszti el hatályát.

A Bihar Megyei Tanács mai határozata szerint a 14 központ esetében folytatódik a szociális szolgáltatások kiszervezése, ennek értelmében idén februárban licitációkat szerveznek az ügyvezetők kiválasztására.

E mellett a Bihar Megyei Tanács felhatalmazta a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóságot, hogy 60 napon belül mutassa be stratégiáját, melynek értelmében a többi központ tevékenységét is kiszervezik.

„Az a célunk, hogy a főigazgatóság jelenlegi tevékenységének kétharmadát kiszervezzük, és csak egyharmada maradjon náluk, azaz a sürgősségi központok, bizonyos tevékenységek, amelyeket nem vesznek át a licitációk nyomán, vagy egyszerűen csak a DGASPC tevékenységi körében maradnak.” nyilatkozta Ilie Bolojan.

A Bihar Megyei Tanács elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: több fontos oka van annak, hogy ki akarják szervezni a legtöbb központ tevékenységét: „Fontos célkitűzés ezen központok működési költségeinek csökkentése, amelyekben a fogyatékossággal élő gyermekeket és felnőtteket gondozzák. Olyan helyzetben voltunk, hogy az elmúlt években a DGASPC által kiegyenlített költségek kétszerese-háromszorosa volt, a minimális standard költségeknek.   Ezek a minimális alapköltségek voltak biztosítva a kiszervezett központok egyesületeinek. Nekik ezzel a pénzzel sikerült  elvégezni a tevékenységüket. Úgy gondoljuk, hogy a standard költség mellett, a partnereink (egyesületek, alapítványok, Caritas, stb.) egy többlet hozzájárulást jelentenek, és nemcsak pénzügyi szempontból. A második fontos szempont az empátiához és a törődéshez köthető , ugyanis szerintem ezek nagyobb mértékben vannak jelen ezen szervezetek tevékenységében, mint a DGASPC esetében. Tehát a második fontos ok, a szociális szolgáltatások minőségének emelése. Egy másik ok, egy stabil szociális szolgáltatási hálózat kiépítésére vonatkozik, ahol a kedvezményezett található a figyelem központjában.”.

Ugyanakkor, ma Ilie Bolojan első alkalommal folytatott megbeszélést olyan személyekkel, akik ezen a szakterületen (kiszervezett központoknál)  tevékenykednek. A következő hetekben kidolgoznak egy stratégiát, amelyet nyilvános vitára bocsátanak, majd március végén elfogadják azt .

Előző Hóeltakarítást végeznek valamennyi megyei úton

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor
Schimbă dimensiune caractere
Contrast