Contact

Folytatódnak az ellenőrzések az illegális szemetelés visszaszorítása érdekében

Itthon > Uncategorized > Folytatódnak az ellenőrzések az illegális szemetelés visszaszorítása érdekében

A mobil térfigyelő kamerák segítségével nyolc személyt értek tetten júliusban és augusztusban Bihar megyében , hogy szemetet dobtak ki a megyei utak szélére.

A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság azonosította azokat, akik a megyei utak mentén dobtak ki illegálisan szemetet, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség pedig összesen 10 ezer lejes pénzbírságot bírságot szabott ki három személy esetében. A többieknél még nem határozták meg a bírságot.

Ezek az akciók folyamatosan zajlanak, a kültéri kamerákat véletlenszerűen, vagy a helyhatóságok kérésére, vagy a terepen szolgálatot teljesítő rendőrök megfigyelései alapján helyezik ki. Ezen intézkedés által szeretnék elbátortalanítani az illegális szemetelőket, illetve megőrizni a tisztaságot a megyében.

A Bihar Megyei Tanács megvásárolta a térfigyelő kamerákat, és egy együttműködési megállapodás alapján a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Környezetvédelmi Őrség rendelkezésére bocsátotta. A négy videókamera segítségével be lehet azonosítani az illegális szemetelőket és járművüket, akár éjszaka és kedvezőtlen időjárási körülmények között is.

A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság információi szerint 2021-ben 33 olyan személyt azonosítottak és büntettek meg, akik illegálisan dobtak ki különféle hulladékokat. A bírságok összértéke elérte a 280 ezer lejt.  2022-ben eddig 30 személyt büntettek meg, a kiszabott bírságok összértéke 195 ezer lej volt.  

Mint ismeretes a megyei utak menti parkolók mellett a Bihar megyén áthaladó országutakon lévő parkolókat is megfigyelik. Kilenc térfigyelő kamerát helyeztek el öt parkolóban, ahol a leggyakoribb a hulladékok kidobása.

A Bihar Megyei Tanács a partnerintézményekkel közösen többirányú tevékenységet folytat: (1) tisztasági normák kidolgozása, konkrét büntetések és a felelősség megállapítása az érintettek számára, (2) a hulladékgyűjtő rendszer működtetése, (3) a környezetvédelemre és a köztisztaságra vonatkozó európai uniós források lehívása, (4) a szelektív hulladékgyűjtő udvarok létrehozása a megye városaiban, (5) a kóbor kutyák helyzetének rendezése, (6) a turisztikai övezetek takarítása, (7) környezetvédelmi projektek megvalósítása, és (8) oktatási akciók szervezése,valamint az önkéntesség ösztönzése.  Mindezek megvalósításának érdekében további együttműködési megállapodásokat kötöttek más intézményekkel és a helyhatóságokkal.

Előző Elkészült a leendő váradszentmártoni körgyűrű műszaki terve

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor