Contact

Gyermeknapi programok a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében

Itthon > Uncategorized > Gyermeknapi programok a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében

Május 25-én ismertették az első eseménynaptárt, amelyet a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közösen készített, a két intézmény közötti együttműködési megállapodás alapján.

A június 1-jén, vagyis a Nemzetközi Gyermeknapon tartandó eseményeket sajtótájékoztatón ismertették a két önkormányzat képviselői: Șerban Borda, a Máris királyné Színház ideiglenes menedzsere, Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere, Carmen Rus, a Nagyváradi Állami Filharmónia ideiglenes menedzsere, Mihai Jurca, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal városmenedzsere, valamint Alexandru Chira, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) ügyvezető igazgatója.

A gyermekeknek szóló rendezvények programja 10 órától kezdődik a vár belső udvarában, és számos előadással folytatódik, egészen 18 óráig. A szervezők két forgatókönyvet dolgoztak ki a rendezvények helyszínére  vonatkozóan, az időjárási körülmények függvényében. Ha az időjárás megengedi, akkor szabadban kerül sor az előadásokra a vár belső udvarában, ellenkező esetben pedig az illető intézmény székhelyén lesznek megtartva.

„Örülünk ennek az együttműködésnek, amelynek eredményeképpen kerülnek sorra a június 1-jei rendezvények. Reméljük, hogy kulturális szempontból  ez az együttműködés a nagyváradiak előnyére válik.   Június 1-jén a Nagyváradi Filharmónia is a közönség elé lép, elsősorban a gyerekek számára, két kisebb létszámú együttessel, egy vonós és egy fúvósokból álló zenekarral, valamint láthatják a Nagyváradi Filharmónia kórusát is. A három együttes megpróbálja közelebb hozni a zenét a gyermekekhez, a klasszikus zene bemutatásával, amelyek ezúttal a rajzfilmek kísérőzenéit jelentik”, nyilatkozta Carmen Rus, a Nagyváradi Állami Filharmónia ideiglenes menedzsere.

„Nagyon jó ötlet a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal való együttműködés, ugyanis lesz egy olyan virtuális platform, ahol minden programunkat közzé fogjuk tenni. Ily módon a közönség egy helyen tájékozódhat valamennyi kulturális intézmény rendezvényeiről, eddig ugyanis minden intézmény honlapját külön-külön kellet megnézni. A Nemzetközi Gyermeknap kapcsán tudjuk, hogy a június 1-jei rendezvényekhez a színház Liliput Társulata kapcsolódik a legszorosabban. Bemutatjuk majd a Paprika Jancsi kalandjait. Tekintettel arra, hogy egy megyei érdekeltségű intézmény vagyunk, Biharon is tartunk egy előadást, nem csak a várban”, közölte Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzsere.

„A június 1-jei események sorát egy rövid előadás nyitja meg, amelynek főszereplői Dino és Mop, akik már találkoztak a nagyváradi gyerekekkel. Az Arcadia Társulat két színésze egy rövid oktatóműsort ad elő egy bizonyos témában. A Dinóval és Moppal való találkozás után újabb meglepetés várja a gyermekeket. Ezúttal a Iosif Vulcan Társulat színészeivel találkozhatnak, akik este az Óz, a nagy varázsló című darabban játszanak. Kicsivel később a Mária királyné Színház nagytermében A Szépség és a Szörnyeteg című darabot adja elő az Arcadia Társulat”, mondta el Șerban Borda ,  a Mária királyné Színház ideiglenes menedzsere.

Mivel országunkban ebben az időszakban a korlátozó járványügyi intézkedések helyett megengedőbbek lépnek hatályba, az előadásokon való részvétel a Covid-19-re vonatkozó hatályos jogszabályi előírások betartásával történhet. 

 Mihai Jurca városmenedzser, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal részéről ismertette a rendezvényeken való részvétel feltételeit: „Ha a rendezvényeket a várban tartják meg, akkor legtöbb 500 személyt engednek be az előadásokra,  kizárólag azokat, akik be vannak oltva, valamint 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy 24 óránál nem régebbi antigéngyorstesztet  mutatnak fel. Ha az időjárási viszonyok nem lesznek alkalmasak a szabadtéri rendezvényekhez és kénytelenek leszünk belső térben megtartani azokat, akkor azt a szabályozást alkalmazzuk, amely szerint a terem  befogadóképességének 50 százalékát lehet igénybe venni. Az ellenőrzés megkönnyítése érdekében az oltóközpontokban használt rendszert alkalmazzuk, és táblagépen keressük ki az országos rendszerben, hogy valaki be van-e oltva vagy nem. Tehát nem az érdeklődő által hozott dokumentumot vesszük figyelembe. Ugyanakkor a június 1-jei esemény alkalmával logisztikailag is tesztelhetjük a jelenleg érvényben lévő intézkedések alkalmazását. Nyilvánvaló, hogy mint szervezők elküldjük az eseménnyel kapcsolatos  észrevételeinket a hatóságoknak”.

            A Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) biztosítja az események megtartásához szükséges logisztikát, valamint ezek népszerűsítését a saját kommunikációs felületeiken. A június 1-jei előadások programjai és a jövőben tartandóké a www.visitoradea.ro. honlapon lesznek elérhetőek.

            Ismeretes, hogy a megyei képviselő-testület május 12-én hagyta jóvá a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közötti együttműködési megállapodást a megyeszékhelyen közösen tartandó kulturális események szervezésére. A következő időszakban összeállítják a nyári szezonra vonatkozó eseménynaptárt.

Nemzetközi Gyermeknap – 2021.június 1.

Az események ideiglenes programja

10 óra – Mária királyné Színház – Dino és a Jó modor városa, a vár belső udvarán

10.20 óra – Máris királyné Színház –  Találkozó az Óz, a nagy varázsló előadás szereplőivel, a vár belső udvarán

10.30 óra – Szigligeti Színház Liliput Társulata – Zenés és lufis előadás (négy, koreográfiával rendelkező énekszám) , a vár belső udvarán

11 óra – Nagyváradi Állami Filharmónia – zenei előadás, a vár belső udvarán

12 óra – A Szépség és a Szörnyeteg – Mária királyné Színház nagytermében

13 óra – Szigligeti Színház Liliput Társulata – előadás a bihari szabadidő és horgásztó területén

16 óra – Mária királyné Színház –  MateMagica című szabadtéri előadás, a vár belső udvarán

17 óra – Szigligeti Színház Liliput Társulata – Paprika Jancsi kalandjai–  a Fő utcán (társszervező az Ovisuli Egyesület)

17.30 óra – Nagyváradi Állami Filharmónia – zenei előadás, a vár belső udvarában

18 óra –  Mária királyné Színház – Óz, a nagy varázsló – a Mária Királyné Színház nagytermében

DSC_4167
Előző Jó ütemben haladnak a margittai buszpályaudvar építési munkálatai

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor