Contact

Hagyományőrző ünnepséget tartanak Nagyváradon

Itthon > Uncategorized > Hagyományőrző ünnepséget tartanak Nagyváradon

Június 23-án a Bihar Megyei Tanács alárendeltségében működő Bihar megyei Kulturális Központ megszervezi a „Jó tündérek. A Nap ünnepe. A Nap és a Hold virágai” elnevezésű programot. Az esemény célja az e naphoz kötődő szokások népszerűsítése, azoké, amelyeket a fiatal nők és a lányok még megőriztek bizonyos helyeken.

Ma 18 órától a nagyváradi Szent László tér ( Piața Unirii) –  Fő utca (Republicii)- Körös nagyáruház közötti útvonalon 9 „jó tündér” (Violeta Gherman, Ioana Urs, Anca Pavel, Andrada Crăciun, Andrada Tulvan, Georgiana Szilagyi, Oana Berdie, Romina Suciu, Maria-Alexandra Secan) fog felvonulni, előadva egy hagyományos éneket, fehér színű népviseletben és virágkoszorúkat hordva. A rendezvény végén az ünnephez kapcsolódó szokásokat és babonákat tartalmazó tájékoztató anyagokat osztanak szét.

Ugyanakkor, mivel június 24-ét a hagyományos román hímzett ing nemzetközi világnapjává nyilvánították, amely szorosan kötődik a Jó tündérek ünnepéhez, Violata Gherman kiállítja a személyes gyűjteményéből származó népviseletek  ma a Szent László téren ( Piața Unirii). A ruhákat Nagyvárad központjában lehet megtekinteni 17.30-19.30 óta között.

Úgy tartja a néphagyomány, hogy a jó tündérek június 23-ról 24-re virradóan a levegőben lebegnek, vagy a földön járnak, énekelve és táncolva, gyümölcsöket osztanak, termékenységgel adományozzák meg a házas nőket, állatokat és madarakat szaporítanak, gyógyító szerekkel és illattal töltik meg a virágokat, és meggyógyítják az emberek betegségeit enyhítve szenvedéseiket. Ha ezt a napot nem úgy ünneplik meg, ahogy illik, akkor a jó tündérek megharagudnak és beteggé tehetik az embereket.

A hagyomány szerint ha megőrzik a Jó tündérek ünnepével kapcsolatos szokásokat, akkor jólétet és szerencsét hoznak, mindazon fiatal hölgyeknek, akik betartják azokat.

Előző Kijelölték a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi úttal kapcsolatos tender nyertesét

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor