Contact

Használatba adták az élesdi kutyamenhelyet

Itthon > Uncategorized > Használatba adták az élesdi kutyamenhelyet

Az Élesd városában létesített kutyamenhely április 11-től működik, amikor is megkapta az erre vonatkozó engedélyt, a Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságtól (DSVSA).  Jelenleg hét kóbor kutyát helyeztek el a menhelyen.

A menhelyen tíz fedett részt alakítottak ki, ezek közül hat 3 x 2,5 méter, a többi pedig 1,6 x 1,6 méter. Ezekbe elhelyeztek tálkákat a víznek és az eledelnek, valamint ketreceket. Létesítettek játszó- és sétáló területet is, mintegy 17×7 méteren. Közművesítették és hálóval körbekerítették a létesítményt. A menhely kialakítása 372.253,17 lejbe került, ebből a Bihar Megyei Tanács hozzájárulása 370.414,87 lej. 

A kutyamenhelyet a polgármesteri hivatal saját személyzete kezeli, akiket a Nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) képzett ki. A Bihar Megyei Tanács beszerzett egy haszongépjárművet a befogott kóbor ebek szállítására. Az ott lévő kóbor kutyákat a Nagyváradi Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) minden pénteken átveszi és gondoskodik elhelyezésükről.

Az élesdi polgármesteri hivatal a közeljövőben megszervezi a kóbor kutyák ivartalanítását. Az erre vonatkozó határozattervezet az élesdi helyi tanács április 19-i ülésének napirendjére tűzték. Az akció költségvetését úgy irányozták elő,  200 kutya sterilizálásának költségeit fedezze.

Kutyamenhelyek a megyében

Mint ismeretes a Bihar Megyei Tanács 2021. március 30-i soros ülésén jóváhagyta, hogy a megyei önkormányzat együttműködési megállapodást kössön az élesdi, a nagyszalontai, a margittai és a belényesi polgármesteri hivatalokkal, valamint a Nagyváradi Közterület-fenntartó ZRT.-vel kutyamenhelyek létesítésére.

Ezen megállapodás alapján a Bihar Megyei Tanács finanszírozza négy kutyamenhely építését a helyhatóságok által biztosított területeken, illetve minden menhelynek vásárolnak egy-egy haszongépjárművet is a befogott kóbor kutyák szállítására.

A polgármesteri hivatalok saját szakszolgálatokat hoznak létre, cégeket bízva meg a menhelyek kezelésével. Ugyanakkor szerződéseket kötnek a szomszédos területi-közigazgatási egységekkel a kóbor ebek begyűjtésére. A Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő települések szerződést köthetnek a Nagyváradi Közterület-fenntartó ZRT.-vel,  a többi település pedig a belényesi, a margittai, a nagyszalontai és az élesdi szakszolgálattal a kóbor kutyák begyűjtéséről. 

Előző EcoClub Bihar elnevezéssel diákokból álló ökológiai hálózatot alapítanak

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor