Contact

Határon átnyúló együttműködés a Bihar és Hajdú-Bihar megyei turizmus, kultúra és népművészet népszerűsítéséért

Itthon > Uncategorized > Határon átnyúló együttműködés a Bihar és Hajdú-Bihar megyei turizmus, kultúra és népművészet népszerűsítéséért

December 12-én sajtótájékoztatót tartottak, annak a határon átnyúló, európai uniós finanszírozású projektnek a lezárásaként, amely Bihar és Hajdú-Bihar megye közötti jó együttműködés eredményeként valósult meg. 

„A határon átnyúló integrált képzési és támogatási hálózat létrehozása és fejlesztése, a határon átnyúló turisztikai szolgáltatások minőségének javítása és a népművészeti termékek népszerűsítése Bihar és Hajdú-Bihar megyében” elnevezésű projekteta Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (AMD)- mint projektvezető- valósította meg a következő partnerekkel közösen: a Körösszegapáti Ortodox Egyházközség (Magyarország), a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, a Biharpüspöki Református Egyházközség, a Nagyvárad –Észak -Őssi Ortodox Egyházközség és az izbuc-i ortodox kolostor.

Az INTERREG V-A Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében finanszírozott projekt célkitűzése a turizmus és a népművészeti termékek minőségének javítása volt a határ menti régióban. A projekt összértéke 2.718.106 euró volt.

A legfontosabb eredmények a következőek voltak:

  1. Szakképzési tanfolyamok szervezése: Több mint 1100 személy szerzett képesítést olyan területeken, mint a turizmus, a kulturális turizmus, a vendéglátás, a kultúra,, a vállalkozói készségek fejlesztése és a hagyományos kézművesség;
  2. Rendezvények szervezése: 22 eseményt tartottak meg, egyebek mellett vásárokat, fesztiválokat, kézműves műhelyeket, biciklitúrákat stb;
  3. Képzési és támogatási központok: 6 policentrikus központot hoztak létre vagy újítottak fel, amelyek támogatást nyújtanak az idegenforgalomba és más területek esetében is;
  4. A kulturális örökség megőrzése: A projekt megvalósításai között szerepel a nagyváradi római katolikus székesegyház orgonájának restaurálása;
  5. Egy receptkönyv elkészítése, amely 49 hagyományos bihari étel elkészítésének módját tartalmazza: román, magyar, szlovák és zsidó ételek szerepelnek a kiadványban, amelyeket a Bihar megyei falvakban élő lakosoktól gyűjtöttek össze.

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke kifejtette: „Mindannyian a turizmus fejlődését szeretnék elősegíteni, Bihar és Hajdú-Bihar megyék helyi sajátosságainak kiemelésével. Ez annál szebb és fontosabb kezdeményezés, ha az egyházak részvételével valósul meg”.

„Összesen 49 hagyományos ételreceptet gyűjtöttünk össze Bihar megyéből, amelyek bejegyeztetését kértük a mezőgazdasági minisztériumtól. Ez az eljárás még folyamatban van, azt reméljük, hogy az év végére, vagy legkésőbb jövő év márciusára a szaktárca kibocsátja ezeket a minősítéseket.  Ez egy olyan eljárás, amelynek keretében helyszíni látogatásokat tartanak, hogy megfigyeljék ezen ételek elkészítését Bihar megyében. A 49 recept közül mindössze 12 minősül nagyon specifikus ételnek Bihar megyére vonatkozóan”, a nyilatkozta Mihai Jurca, a Bihar Megye Turisztikai Desztinációs Menedzsment Ügynökség elnöke.

Összesen 12 videó készült, amelyek 12 tradicionális ételt népszerűsít, és bemutatja azok elkészítésének módját. Ezeket a videóanyagokat eljutatták a mezőgazdasági minisztériumba, hogy megkaphassák a Hagyományos Különleges Garantált Termékek európai minőségbiztosítását.

A receptek megtekinthetők a YouTube csatornán, a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség oldalán.

A projekt egyik legfontosabb eredménye a nagyváradi székesegyház orgonájának felújítása. A hangszert a 18. század végén kapta adományba Mária Terézia királynőtől a plébánia.

„Az orgona egyedülálló Délkelet-Európában, és a barokk korszakra jellemző különleges hangzással rendelkezik. Nagyon hálás vagyok, hogy a hangszer felújítását sikerült belföldi szakemberek bevonásával megvalósítani.  Műszaki szempontból az orgona 37 regiszterrel, 2360 síppal rendelkezik, amiből 153 még eredeti és a 18. századi. A legkisebb orgonasíp 11 milliméteres, a legnagyobb pedig 6 méteres.”, fejtette ki Böcskei László, nagyváradi római katolikus megyés püspök.

A nagyváradi római katolikus püspök egy-egy díszsípot ajándékozott a Bihar Megyei Tanács alelnökének és a projektben részt vevő partnereknek.

A Bihar Megyei Tanács székhelyén szervezett projektzáró sajtótájékoztatón, a következők szólaltak fel: Mircea Mălan, a Bihar Megyei tanács alelnöke, Mihai Jurca, a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség elnöke, Böcskei László, nagyváradi római katolikus megyés püspök, Szigeti Ferenc, biharpüspöki református lelkész,Felix Vasile Bicăzan, a Nagyvárad- Észak- Őssi Ortodox Egyházközség lelkipásztora, valamint Antonie Vas, az izbuci ortodox kolostor lelkipásztora.

Előző Megnyílt a forgalom előtt a Nagyvárad és Biharszentandrás közötti aluljáró

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor