Contact

Háziorvosi rendelő működne Bihar megye minden településén

Itthon > Uncategorized > Háziorvosi rendelő működne Bihar megye minden településén

A Bihar Megyei Tanács január 31- rendes ülésén a képviselő-testület tagjai elfogadták, hogy együttműködési megállapodást kössenek három intézménnyel, azaz a prefektúrával, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal és a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral annak érdekében, hogy a megyében minden vidéki településen hozzáférhessen a lakosság az egészségügyi alapellátáshoz a családorvosi rendelőkön keresztül. 

A partnerség célja, hogy a háziorvosi rendelők létrehozásával és felszerelésekkel történő ellátásával, valamint a háziorvosoknak nyújtandó előnyös feltételek és pénzügyi ösztönzők biztosításával minden Bihar megyei lakos hozzáférhessen a minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz.

„Ezen projekt kezdeményezése a megyénkben jelenleg létező valóságból indult ki. Vannak olyan települések ahol nincs orvosi rendelő, sem háziorvos, és  egészségügyi munkapontok sem működnek, ezért az ilyen övezetekben élők nem jutnak hozzá a megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz. A megállapodás  értelmében két éven belül meg szeretnénk oldani ezt a gondot, s ezt követően minden a megyében lévő területi-közigazgatási egységben működne orvosi rendelő megfelelő felszereltséggel, és mindenhol dolgozna egy háziorvos, aki állandó jelleggel biztosítana egészségügyi ellátást az adott településen”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Bihar megyében jelenleg 318 háziorvosi rendelő működik, amelyeknek szerződésük van a Bihar Megyei Egészségbiztosító Pénztárral, és 41 másodlagos munkapont is van. Mintegy 23 területi-közigazgatási egységben nem működik megfelelő számú háziorvosi rendelő, két községben pedig egyáltalán nincs rendelő és kihelyezett munkapont sem.

A megállapodás értelmében a Bihar Megyei Tanács berendezi, felszereli és felújítja a háziorvosi rendelőknek kijelölendő helyiségeket, pénzügyi ösztönzést és előnyös feltételeket biztosít a háziorvosoknak, hogy azok az illető településeken dolgozzanak, valamint együttműködik a helyi önkormányzatokkal, hogy részt vegyenek a projektben.

A Bihar megyei prefektúra követi nyomon és hangolja össze a megállapodásban vállalt feladatokat, valamint együttműködik a prokollumot aláíró intézményekkel és más helyi szolgáltatókkal, hogy gyakorlatba ültessék a kitűzött célokat.  

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság és a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár fogja elvégezni azokat a specifikus tevékenységeket, amelyekkel elősegítik a projekt zökkenőmentes megvalósítását. 

Előző Folytatja a nagyváradi metropolisz-körgyűrű építését a Bihar Megyei Tanács

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor