Contact

Folytatja a nagyváradi metropolisz-körgyűrű építését a Bihar Megyei Tanács

Itthon > Uncategorized > Folytatja a nagyváradi metropolisz-körgyűrű építését a Bihar Megyei Tanács

A Bihar Megyei Tanács tudomásul vette a kolozsvári táblabíróság indoklását azon polgári jogi döntésre vonatkozóan, amellyel érvénytelenítette a nagyváradi metropoliszövezet körgyűrűjével kapcsolatos határozatokat, azaz a 139/2022.06.10 számú, a 203/2022.08.18. számú és a 248/2022.09.22. számú határozatot.

A kolozsvári táblabíróság szerint az új körgyűrű a kerülőút kategóriába tartozik, amely azt jelenti, hogy alkalmazni kellett volna a 43/1997 számú kormányrendelet 37. szakaszának előírásait, amelyet nem tartottak be a jelenlegi műszaki terv esetében, ugyanis nem készült a forgalomra vonatkozó tanulmány és a kiválasztott nyomvonal megindokolása is hiányzott.

Ugyanakkor a bírósági határozat indoklása szerint az útvonal hibásan négyes műszaki besorolást kapott a hármas típusú helyett, így nem tartották be a 1295/2017 számú és az 1296/2017 számú rendeleteket.

„A hét végéig egy műszaki megbeszélésre kerül sor, amelyen pontosan meghatározzuk, hogy mi a teendő a bírósági határozat betartása és a beruházás folytatása érdekében.  Elviekben újra kell  tervezzük a nagyváradi metropolisz-körgyűrűt, amelynek országos műszaki besorolása kell legyen. Ez azt jelenti, hogy  a jelenlegi 8 méter szélesség helyett legalább 8,5 méter széles kell legyen. A viaduktok és a hidak megfelelnek a törvény által előírt normatíváknak. A munkálatok folytatódnak a két viaduktnál. Ugyanakkor ellenőriznünk kell, hogy a jelenlegi nyomvonal megfelel-e   egy hármas típusú út jellegzetességeinek”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A Bihar Megyei Tanács új határozatokat fog elfogadni a beruházás megvalósítása érdekében betartva a kolozsvári táblabíróság indoklásában szereplő megállapításokat.

A nagyváradi metropolisz-körgyűrű hossza 17 kilométer lesz, s hozzá fog járulni a nagyváradi agglomeráció forgalmának gördülékenyebbé tételéhez. A nagyváradi metropolisz-körgyűrű új közúti összeköttetést biztosít az 1. a 76. és a 79. számú országutak és a metropolisz övezetben létesítendő körgyűrűk  között, Fugyivásárhelyen, Félixfürdőn és Nagyürögdön keresztül

A projekt megvalósítása érdekében a Bihar Megyei Tanács együttműködési megállapodásokat kötött a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, valamint a fugyivásárhelyi, a váradszentmártoni és a nagyürögdi önkormányzatokkal.

A beruházást az Anghel Saligny Országos Program alapjaiból finanszírozzák, a nagyváradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács számára elkülönített keretösszegből.

A beruházás kivitelezését két részre osztották, a munkálatok 2023 szeptember második felében kezdődtek el, a megvalósítási szint mintegy 20 százalékos.

Előző Pénzt különítettek el a községi utak korszerűsítésére

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor