Contact

Helyhatósági együttműködés 12 hulladéktároló platform építésére

Itthon > Uncategorized > Helyhatósági együttműködés 12 hulladéktároló platform építésére

A Bihar Megyei Tanács február 28-i rendes ülésén a képviselő-testület tagjai jóváhagyták a megyei önkormányzat és a 12 polgármesteri hivatal közötti társulási megállapodást, amely a nagyméretű hulladékok elhelyezésére alkalmas hulladékgyűjtő platformok létesítésére vonatkozik.

A következő településeken hoznak majd létre szelektív hulladékok tárolására alkalmas udvarokat: Biharszentandrás, Tenke, Magyarcséke, Fugyivásárhely, Mezőtelegd, Rév, Barátka, Papfalva, Székelyhíd, Érmihályfalva, Váradszentmárton és Oláhszentmiklós. 

A tervek szerint a lakosok a következő hulladéktípusokat vihetik a gyűjtőhelyekre: ruhanemű, elektromos/elektronikus/háztartási készülékek, műanyag, faanyag, bútor, növényi hulladék, építésből származó törmelék.  

,,Terveink szerint befejezzük a polgármesteri hivatalokkal történő megbeszéléseket, és előre is köszönöm, hogy ingyenesen a rendelkezésünkre bocsátják a platformok létesítéséhez szükséges telkeket, és átvállalják a költségek egy részét.   Igyekszünk a lehető leghamarabb elkészíteni a dokumentációt, és az első szakaszban benyújtani finanszírozásra ezeket a projekteket. Ezeket az Országos Helyreállítási Program (PNRR) keretéből, amelyből a megyei tanácsok részesülhetnek, vagy a Nagy Infrastruktúra Operatív Program alapjából finanszíroznák. Abban az esetben, ha ezek a projektek elnyerik a támogatást, akkor a beruházások egy újabb szakaszba kerülnek. Az a cél, hogy Bihar megye bármely részén lakjon is valaki, néhány kilométeres körzetben legyen elérhető számára egy ilyen platform, hogy odavihesse a hulladékait. A lehetőségek szerint korlátozni akarjuk az illegális szemétlerakást”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke a február 28-i tanácsülésen.

A beruházások megvalósításához a projektben részt vevő minden területi-közigazgatási egységnek legalább 3 ezer négyzetméteres területű telket kell a Bihar Megyei Tanács rendelkezésére bocsásson. A megyei önkormányzat megépíti a hulladéktároló udvarokat, majd a polgármesteri hivatalok kezelésébe adja a létesítményeket.

Mint ismeretes jelenleg négy hulladéktároló platform építése van folyamatban, Élesden, Belényesben, Margittán és Nagyszalontán.  A munkálatok február 2-án kezdődtek, a kivitelezés határideje 120 nap. 

A következő cégekből álló konzorcium építi meg a platformokat: DA VINCI CONSTRUCT & PROIECT Kft. (fővállalkozó) –ANTREPRIZĂ CONSTRUCȚII EDILITARE Kft. A tender nyertes árajánlatának értéke 4.661.514,73 lej áfa nélkül.

A Bihar Megyei Tanács finanszírozza a hulladéktároló udvarok megépítését és felszerelését, a kivitelezés alatt állókét, és azon 12-ét is, amelyeket az európai uniós alapokból fogják finanszírozni.

 A polgármesteri hivatalok biztosítják a hulladéktárolók működéshez szükséges körülményeket, és kidolgozzák a központok szabályzatát úgy, hogy ezt más területi-közigazgatási egységek is használhassák.

A környékbeli lakosok legalább három évig ingyen vihetnek oda olyan hulladékokat, amelyeket a helyi köztisztasági vállalatok nem szállítanak el.

Előző Közvitán a víz- és csatornázási díjak

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor