Contact

Hulladékgyűjtő központokat létesítenek Margittán, Belényesen, Nagyszalontán és Élesden

Itthon > Uncategorized > Hulladékgyűjtő központokat létesítenek Margittán, Belényesen, Nagyszalontán és Élesden

A Bihar Megyei Tanács 2021. március 30-i soros közgyűlésén jóváhagyott egy társulási szerződést a megyei önkormányzat és a nagyszalontai , a margittai, a belényesi, valamint az élesdi polgármesteri hivatalok között, hulladékgyűjtő központok létrehozásának érdekében.

Ezeket a telephelyeket a Bihar megyei „ Integrált hulladékgazdálkodási menedzsment rendszer” kiterjesztésének érdekében hoznák létre, ugyanis a nagyváradi, két központ kivételével, nagy méretű hulladékot máshol nem lehet tárolni a megyében. A szelektívhulladék-gyűjtő központokat, azon területi-közigazgatási egységek használhatják, ahol ezek a telephelyek találhatóak, illetve a környező települések is igénybe vehetik.

„Találkoztunk négy polgármesterrel, akiknek köszönettel tartozom, és eljutottunk ehhez a szakaszhoz, hogy elfogadjuk a határozatot. A négy város mindegyike átruház a megyei önkormányzatnak egy-egy körülbelül 3 ezer négyzetméter nagyságú területet a lakosság által könnyen megközelíthető helyeken. A Bihar Megyei Tanács  olyan hulladéktároló udvarokat alakít ki, amelyek a Nagyváradon létesített központokhoz hasonlítanak, mint például, amilyen a Thurzó Sándor utcában található. A konténerekbe bizonyos típusú hulladékot lehet elhelyezni, a lakosságnak három évig nem kell fizetnie az általa odavitt hulladékért, amelyeket nem szállít el a hulladékgazdálkodási vállalat, mint például: építkezési és bontási törmelékek, szaniter-berendezések, nagy méretű bútorok , és különféle olajok”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, az önkormányzat rendes ülését megelőző sajtótájékoztatón.

Egy telephely létrehozása körülbelül 150 ezer euróba kerül.

„Az egyes polgármesteri hivatalokkal kötött megállapodás szerint azon települések esetében, amelyek szomszédosak ezekkel a városokkal, az illető helységek lakosai is oda szállíthatják a hulladékot, míg az érintett önkormányzatok fedezik a hulladékok kezelésének költségeit. Ily módon olyan rendszereket alakítunk ki, amelyek lefedik azokat az övezeteket, ahol nagy a  lakosság koncentrációja. Vaskohsziklás és Váradszentmárton esetében konténerekkel látjuk el a meglévő  telephelyeket, a jövő évben pedig folytatjuk a hulladéktároló pontok létrehozását a megye más övezeteiben is. Az a tervünk, hogy 2-3 éven belül az egész megyében alakítsunk ki olyan szeméttároló udvarokat, amelyek minden típusú hulladék elhelyezésére alkalmasak”, közölet Ilie Bolojan.

A központok szervezési és működési módját, a lakosoktól átvehető hulladékok típusát és mennyiségét, a programot, a szomszédos településeket és ezek kiszolgálásának feltételeit, a szelektívhulladék-gyűjtő központok működéséről szóló szabályzat tartalmazza. Ezt mindegyik helyi tanácsnak el kell fogadnia, a Bihar Megyei Tanács előzetes jóváhagyásával.


 [RI1]

Előző Kijelölték a Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő utakra vonatkozó pályázat győztesét

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor