Contact

Ingyenesen ivartalanítják a gazdával rendelkező kutyákat Fugyivásárhelyen

Itthon > Uncategorized > Ingyenesen ivartalanítják a gazdával rendelkező kutyákat Fugyivásárhelyen

A Fugyivásárhelyi Polgármesteri Hivatal az első önkormányzat a megyében, amely elkezdi a gazdás kutyák ivartalanítását és chipezését, a Bihar Megyei Tanács által kezdeményezett program alapján. Ennek megfelelően július 10-én szolgáltatói szerződést kötöttek egy állatorvossal.

A program első szakaszában, 2023. július 10. és szeptember 9. között beazonosítják az ebeket, úgy, hogy mikrochipeket ültetnek beléjük. A kampány második részében, 2023. szeptember 10. és 2024. január 9. között pedig ivartalanítani fogják  a mikrochippel azonosított ebeket.  A szerződés alapján  ivartalanítják és chipeket helyeznek el azon kutyák esetében is, akiken nem végezték el ezeket a beavatkozásokat a kampány első felében, és/vagy nem feleltek meg az ivartalanítás feltételeinek a program második szakaszának időszakában. 

Ugyanakkor az Élesdi Polgármesteri Hivatal is érdeklődik a kampány iránt. Ebben a városban augusztus végén kezdhetik el a gazdával rendelkező kutyák ivartalanítását és chipezését.

A Bihar Megyei Tanács támogatni fogja a polgármesteri hivatalokat abban, hogy ingyenesen ivartalanítsák és chippel lássák el a tulajdonossal rendelkező kutyákat a megyében, azzal a céllal, hogy felszámolja a kutyák ellenőrizetlen szaporodását.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy minden önkormányzat 50 ezer lej társfinanszírozásban részesül erre a célra, a Bihar Megyei Tanács költségvetéséből. Ebből az összegből legtöbb 350 lejt lehet fordítani egy kutyára, a többi költséget a helyhatóságoknak kell fedezni.

Az ivartalanítást és a chipelést állatorvosok végzik majd, az állatvédelmi és egészségügyi törvények, illetve előírások betartásával.

A területi-közigazgatási egység által benyújtott kérelem alapján biztosítják a társfinanszírozást. A pontszám megállapításakor a következő fő szempontokat veszik figyelembe: a kérelmező helyhatóság területén élő lakosok számát, a cselekvési tervet, a hatástanulmányt és az igénylők pénzügyi hozzájárulásának mértékét.

A Bihar Megyei Tanács évente 500 ezer lejt tervez elkülöníteni a gazdával rendelkező kutyák ivartalanításának és chipekkel való ellátásának társfinanszírozására.

Előző Jól haladnak a váradszentmártoni körgyűrű kivitelezési munkálatai

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor