Contact

Ismét megszervezik a „Fényt a fényből” elnevezésű koncertsorozatot

Itthon > Uncategorized > Ismét megszervezik a „Fényt a fényből” elnevezésű koncertsorozatot

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke március 29-én közös sajtótájékoztatót tartott Liviu Buțiuval, a Bihar Megyei Kulturális Központ igazgatójával és Horea Abrudannal, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség vezetőjével, amelyen bejelentették a „Fényt a fényből” elnevezésű húsvéti koncertsorozat elindítását, melyet immár második alkalommal szerveznek meg.  

A népzenészek, gyermekek, komolyzenei előadóművészek, templomi kórusok koncerteken lépnek fel, amelyeken a húsvéti ünnepkörre jellemző énekeket adnak elő a megye minden térségében. A „Fényt a fényből” elnevezésű húsvéti koncertsorozat szervezője a Bihar Megyei Tanács, partnerségben a Bihar Megyei Kulturális Központtal, a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, a Nagyváradi Ortodox Püspökséggel, a Nagyváradi Görögkatolikus Püspökséggel, valamint más felekezetek egyházközségeivel.

„Fő célkitűzésünk, hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat. Az anyagi jólétük érdekében különféle projekteket valósítunk meg, de a lelki jólétük biztosítására is odafigyelünk. Ahogy azt az utóbbi években megszokhattuk, különleges figyelmet szentelünk a hagyományos kultúrára, a helyi népszokásokra, és azokra az értékekre, amelyek bihari lakosként és románként is jellemeznek bennünket Ezért igyekszünk megteremteni a húsvéti ünnep sajátságos hangulatát, azáltal is, hogy Bihar megye minden térségében koncerteket fogunk szervezni”, jelentette ki  Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

 A rendezvénysorozat egy rendkívüli koncerttel kezdődik Nagyváradon, ezen fellép a bukaresti pátriárkai székesegyház TRONOS elnevezésű kórusa, amely az ország egyik legismertebb bizánci zenét játszó együttese. A koncerten a következő művészek is fellépnek: Maria Coman, Antonela Ferche – Buțiu, Alexandra Chira és Elena Buda.

Az eseményre április 4-én kerül sor, 19 órától a nagyváradi Antonio Alexe Sportcsarnokban. A belépőjegyek megvásárolhatóak a Mária Királyné Színház jegypénztáránál, egy jegy 15 lejbe kerül. A koncertről felvételt készít a Román Televízió (TVR), amelyet május 3-án, ortodox nagypénteken fognak sugározni.

„Ezek a koncertsorozatok az egyházi énekek jelentőségét emelik ki. Az áldoztatást közben énekelt művek az etimológiai jelentésükön túlmenően, mint a szentmisén előadott hálaadó énekek román népi vallásos alkotások. A koncerteken ezt a templomi hangulatot szeretnénk megteremteni.”, nyilatkozta Liviu Buțiu, a Bihar Megyei Kulturális Központ igazgatója.

„Évről évre egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk a diákok részéről az ilyen jellegű események iránt, aminek nagyon örülök.  Az igazgatók és a tanárok is támogatják ezeket a rendezvényeket. Így más módon is sikerül fejleszteni a Bihar megyei diákok nevelését.”, közölte Horea Abrudan, megyei főtanfelügyelő.

A  koncertekre  sok településen kerül sor, az ezzel kapcsolatos listákat folyamatosan frissítik az igénylések függvényében. A befejező koncertet április 28-án, ortodox virágvasárnap tartják meg.

A koncertek ideiglenes listája (ez frissülni fog még további koncertekkel):

Április 4.

  • 19 óra –  Nagyvárad, Antonio Alexe Sportcsarnok

Április 7.

12 óra  – Izbuci kolostor

                 – Köröskisújfalui ortodox egyházközség, Köröskisjenő község

16 óra-  a Belényes központjában lévő ortodox templom

Április 9.

18 óra– Doborcsányi ortodox templom, Szászfalva község

Április 10.

17 óra– Margittai ortodox templom

Április 11.

16 óra– Tenkei kultúrház

Április 14.

12:30 óra – Mezőtelegdi ortodox templom

15 óra– Élesdi ortodox templom

16 óra– Fugyivásárhelyi multifunkcionális terem

Április 16.

17 óra– Nagyvárad-velencei ortodox templom

Nagyszalonta

Április 19.

18 óra–Barátkai kultúrotthon  

Április 21.

12 óra– Biharrósai ortodox templom

17 óra– Vaskohsziklási ortodox templom

Április 23.

19 óra–Nagyürögdi ortodox templom  

Április 26.

18 óra – Bihardobrosdi multifunkcionális terem

Április 28.

11:30 óra – Vársonkolyosi ortodox templom

16 óra– Almaszegi ortodox egyházközség, Papfalva község

Előző A LOT lengyel légitársaság működteti a Nagyvárad-Varsó közötti repülőjáratokat

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor