Contact

Jól haladnak a megyei iparipark-hálózat létesítésének munkálatai

Itthon > Uncategorized > Jól haladnak a megyei iparipark-hálózat létesítésének munkálatai

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke az április 27-én tartott sajtótájékoztatóján ismertette a Bihar megyei iparipark-hálózat fejlesztésének helyzetét, amely ezúttal a margittai, az élesdi a belényesi, és a vaskohsziklási létesítményre vonatkozik.  

A leendő élesdi ipari park esetében már elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, az ezzel kapcsolatos határozattervezet a Bihar Megyei Tanács április 28-i rendes ülésének napirendjén szerepel.  A rendelkezésre álló terület nagysága összesen 8,5 hektár, amelyet 11 parcellára osztottak fel. A belényesi és vaskohsziklási ipari parkok esetében május végére készül a megvalósíthatósági tanulmány.

„A beruházás becsült értéke 4,6 millió euró, a megvalósítási időszak nyolc hónap, ebből két hónapot vesznek igénybe a tervezési munkálatok. A tervezésre és a kivitelezési munkálatokra vonatkozó közbeszerzési eljárást májusban fogjuk meghirdetni. Az ipari parkok létesítését az első szakaszban a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák, majd a második szakaszban, európai uniós forrásokból. Úgy véljük, hogy idén ősszel, de legkésőbb jövő tavasszal elkezdődhetnek az ipari parkok kialakításának munkálatai. Terveink szerint jövő tavasszal koncesszióba adjuk a parcellákat a befektetők számára”, jelentette ki a sajtótájékoztatón Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Az élesdi, a belényesi és a vaskohsziklási polgármesteri hivatalok, a Bihar Megyei Tanács rendelkezésére bocsátották a befektetések megvalósításához szükséges földterületeket. A margittai polgármesteri hivatal is kijelölt egy helyszínt az ipari park számára, amelyet a jövő hónapban fog átadni a megyei önkormányzatnak. 

„Minden közösség fő célkitűzése, hogy jobb életminősége legyen a hozzá tartozó valamennyi lakosnak. Ez pedig a gazdasági fejlődés függvénye is, amely a jólét alapfeltétele. A gazdasági növekedést pedig az emberek és a cégek valósítják meg. Nekünk, mint helyhatóságoknak e tekintetben az a felelősségünk, hogy megteremtsük a szükséges feltételeket. A parcellákat olcsón bocsátjuk a cégek rendelkezésére. Ezeknek jó hozzáférésük van az országos és megyei úthálózathoz, a jelentős lakossággal rendelkező térségek közelében találhatóak, Nagyváradtól több mint 40 kilométerre, ahonnan gondot okoz a megyeszékhelyre való utazás. A parcellákat minden szükséges közművesítési lehetőséggel adjuk használatba: hozzáféréssel a földgáz- és közműhálózathoz”, tette hozzá Ilie Bolojan megyei tanácselnök.

Mint ismeretes 2021 augusztusában a Bihar Megyei Tanács együttműködési megállapodásokat kötött a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökséggel (ADLO), valamint az élesdi, a belényesi, a margittai, a vaskohsziklási polgármesteri hivatalokkal, négy új ipari park létrehozásáról és fejlesztéséről, a fentebb említett közigazgatási-területi egységekben.

Bihar megyében jelenleg három ipari park működik Nagyváradon, egy-egy pedig Nagyszalontán és Mezőtelegden.

Előző Közvitára bocsátották a helyi adók és illetékek módosításának tervezetét

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor