Contact

Jól haladnak a munkálatokkal  a román-magyar kulturális központ székhelyénél

Itthon > Uncategorized > Jól haladnak a munkálatokkal  a román-magyar kulturális központ székhelyénél

A Bihar Megyei Tanács alárendeltségében lévő Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár egy váradvelencei épületet állít helyre és alakít át, amely román-magyar kulturális központként fog működni.  

A körülbelül 970 négyzetméteres alapterületű ingatlan a Kolozsvári út 85. szám alatt található. Az épület földszinttel és beépített tetőtérrel rendelkezik.  A kültéri  munkálatokat 90 százalékban valósították meg, a beltériket pedig 70 százalékban. A szerződés szerint a helyreállítási munkálatokkal 2022. december 31-ig kell elkészülnie a kivitelezőknek.

Az európai uniós finanszírozású beruházás a következő projekt részét képezi: „A román-magyar határon átnyúló oktatási központ a természeti és kulturális örökség megőrzéséért” (EduCultCentre), RO – HU 446.

Ennek a projektnek négy partnerintézménye van Romániában és Magyarországon, a vezetője pedig Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. A többi  partnerintézmény: a debreceni Csokonai Színház, a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár és a Körösvidéki Múzeum.  

Az elnyert pályázati pénzből a Körösvidéki Múzeum felújítja az Armatei úti székhelyén lévő épület második és harmadik emeletét. Ezen munkálatok 90 százalékban már elkészültek. 

A projekt célkitűzése: közös terek kialakítása a kulturális interakció, a közös kulturális értékek fenntartható védelme és használata, valamint a turisztikai látványosságok bővítése érdekében a román-magyar határ térségében.  A projekt két egymást kiegészítő pillérre épül: a  meglévő kulturális értékek védelmére és az új közös kulturális értékek megvalósítására.

1) A közös kulturális örökség védelme és megismertetése: a Román-magyar határon átnyúló debreceni Kulturális és Képzési Központ a történelmi örökség védelméért nyújtott be pályázatot, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum pedig a közös identitás megszilárdulásának katalizátoraként biztosítja a kulturális örökség közös és kölcsönös védelmét.

2) Tudásmegosztás az új kulturális értékek megvalósítása érdekében: Román–magyar határon átnyúló debreceni Képzési Központ és Értéktár a kulturális és történelmi örökség számára címmel nyújtott be pályázatot, a nagyváradi Román-Magyar Kulturális Központ pedig közösen a debreceni központtal szervez woekshopokat/képzéseket kulturális intézményeknek, színészeknek, művészeknek, romániai és magyarországi kultúrával és ifjúsággal foglalkozó szakemberek számára- a cél a legújabb ismeretek megosztása és az innováció támogatása a kultúra minden területén.

Ez a kettős megközelítés hozzájárul a közös hagyományokon és a kulturális innováción alapuló kreatív területek fejlődéséhez.

Az EduCultCentre elnevezésű projekt teljes költségvetése 10,2 millió euró. Az összeget a következőképpen osztották el: Debreceni önkormányzat – 5.883.792,80 euró, debreceni Csokonai Színház – 559.548,20 euró, Körösvidéki Múzeum – 2.994.852,69 euró, Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár –   734.545,55 euró.

Előző <strong>A Bihar Megyei Tanács haszongépjárműveket vásárolt a kutyamenhelyeknek</strong>

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor