Contact

Jól haladnak a nagyváradi metropolisz-körgyűrű kivitelezési munkálatai

Itthon > Uncategorized > Jól haladnak a nagyváradi metropolisz-körgyűrű kivitelezési munkálatai

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke október 23-én terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Nagyvárad metropolisz-övezet körgyűrűje építkezési helyszínén. A munkálatokhoz egy hónapja fogtak hozzá.   

A kivitelezők a nyomvonal több övezetében, az I. és II. útszelvényen is dolgoznak. A munkálatok szeptember 20-án kezdődtek meg a II. útszelvényen, a 9+055 kilométer és 17+071 kilométer közötti szakaszon. A nyomvonal a félixfürdői viadukttól kezdődik, elkerülve Püspökfürdőt és Alkért, majd Fugyivásárhelyen ér véget. 

„Itt egy 395 méter hosszú, 12 nyílással rendelkező viaduktot építenek, amelyet összesen 64 darab, 20 méter hosszúságú cölöp fog tartani. Jelenleg két földfúróval dolgoznak a cölöpök elhelyezésén, a viadukt átvezet a Püspökfördő határában lévő vízgyűjtőn, az 59. számú községi út  felett ”, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Ez az útszelvény 7,96 kilométeres hosszú lesz, az úttest szélessége. 2×3,00 méter amihez még hozzáadódik a 2×1,00 méteres járda. A kivitelezési munkálatok elvégzésével a PORR Construct céget bízták meg, amelynek 18 hónap áll a rendelkezésére a beruházás befejezésére. A szerződés értéke 81.688.374,45 lej áfa nélkül.

Szeptember 25-én kezdődtek el a kivitelezési munkálatok az első útszelvény esetében, amelynek hossza 9 kilométer,  és  a Nagyürögdtől a 76. számú országút felett építendő viadukt között fog húzódni, a Félixfürdő kijárata felőli részig.  A munkálatokat az ASFAMIXT Kft. (fővállalkozó), az OPR ASFALT Kft. és a DACIA FABER Kft. alkotta konzorcium végzi el, a kivitelezés időtartama 18 hónap. A megbízási szerződés értéke 70.143.942,59 lej áfa nélkül

A jövő héten a kivitelezők megkezdik a 332 méter hosszú, nyolc nyílással rendelkező viadukt esetében szükséges 44 cölöp lefúrását.

„Ez a beruházás lesz Nagyvárad igazi körgyűrűje. A város és a szomszédos községek, Fugyivásárhely, Váradszentmárton és Nagyürögd lakóit megkíméli majd a tranzitforgalomtól, így nem lesz annyi torlódás és csökken a környezetszennyezés mértéke. A metropolisz-övezeti elkerülő út lerövidíti a 79. számú országút Nagyvárad-Arad- a 76. számú országút Nagyvárad-Déva és az 1. számú országút Nagyvárad-Kolozsvár közötti összeköttetéseket. Ily módon, akik átutaznak azon a térségen, például Arad felől Kolozsvár irányába , nem kell behajtsanak Nagyváradra, sem pedig a környező településekre, hanem ezen a körgyűrűn mehetnek majd tovább, így csúcsidőben is csökkeni fog az utazási idő”, jelentette ki a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A metropolisz-körgyűrű 17 kilométer hosszú lesz, és menetirányonként egy-egy sávval fog rendelkezni. A Bihar Megyei Tanácsnak még három olyan kivitelezést alatt álló beruházása van a térségben, amelyek kiegészítik a a metropolisz-körgyűrűvel kapcsolatos projektet:  a Nagyváradod-Nagyürögd közötti összekötő út, a váradszentmártoni és a fugyivásárhelyi körgyűrűk.

A „Nagyváradi Metropolisz-körgyűrű –1. szakasz: 0+000 – 9+055 kilométer között és a 2. szakasz: 9+055 – 17+017 kilométer között” elnevezésű beruházást az Anghel Saligny Országos Program alapjaiból finanszírozzák, a nagyváradi önkormányzat és a Bihar Megyei Tanács számára elkülönített keretösszegből. A beruházás összértékének 80 százalékát a kormány finanszírozza, 20 százaléka pedig a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal hozzájárulása.

A projekt megvalósítása érdekében a Bihar Megyei Tanács együttműködési megállapodásokat kötött a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, valamint a fugyivásárhelyi, a váradszentmártoni és a nagyürögdi önkormányzatokkal.

Előző Aláírták a diófási pszichiátriai kórház épületeinek felújítására vonatkozó szerződést

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor