Contact

Jól haladnak a nagyváradi repülőtér utastermináljának kivitelezési munkálatai

Itthon > Uncategorized > Jól haladnak a nagyváradi repülőtér utastermináljának kivitelezési munkálatai

Nagyon jól haladnak a nagyváradi repülőtér új termináljának építési munkálatai. Lefúrták mind a 180 cölöpöt, amelyekre a fémszerkezetű épület tartóoszlopait helyezik majd el.

„A tartóoszlopok mintegy 30 százalékát már elhelyezték, ezzel a munkálattal párhuzamosan a szerkezet fémgerendáit és a merevítésre szolgáló elemeit is felszerelik. A munkálatok gyorsabb ütemben haladnak a Nagyvárad felőli részen és a repülőtér kifutópályája felé. Ettől a héttől elkezdődik az oszlopok rögzítése a régi terminál felé haladva, valamint hozzáfognak a tetőzet kivitelezéséhez is. Augusztus végéig elkészül az új terminál teljes szerkezete, ezt követően pedig kialakítják a belső tereket, és közművesítik a létesítményt”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A nagyváradi légikikötő új utastermináljának kivitelezési munkálatai június utolsó hetében kezdődtek.

A T1-es terminél bővítésénél figyelembe vették, hogy az alkalmas legyen 400 utas egy időben történő befogadására, távozás vagy érkezés esetén is. A járatokat négy fő csoportra osztották: érkezés/indulás a schengeni országok esetében és érkezés/indulás a nem schengeni országoknál.

 A terminál kialakításánál figyelembe vették Románia jövőbeni csatlakozását a schengeni övezethez, ugyanis ettől az időponttól kezdődően a belföldi érkezés/indulás oldal schengeni résszé válik.

Az új épületek túlnyomórészt földszintesek lesznek, bizonyos övezetekben építenek csak emeleteket vagy félemeleteket. Építenek üzlethelyiségeket, irodákat az alkalmazottaknak, valamint az reptéri ellenőrzést végző hatóságok munkatársainak, mint például a határőrök, a vámosok, a hírszerző szolgálat emberei.

A projekt értelmében az új utasterminált 2.925 négyzetméterről mintegy 12.500 négyzetméterre fogják bővíteni. 

A beruházás még magába foglalja a terminál előtti lebetonozott rész bővítését, hogy megkönnyítse az utasok, a repülőtéri dolgozók, valamint a légikikötőben használt gépjárművek közlekedését, bővítik az összekötő utakat és a parkolót is, amely 320 jármű befogadására lesz alkalmas. A repülőgépek jégtelenítésre használható berendezést is vásárolnak.

Ugyanakkor a repülőtéren egy termálvizes fűtési rendszert és egy napelemekből álló központot alakítanak ki, amely beruházások növelik az energiahatékonyságot.

A „ Nagyváradi Repülőtér 1. számú utastermináljának bővítése és hatékonyságának növeléseelnevezésű projekt összértéke  177.586.964,51 lej áfa nélkül.  A beruházást a SSAB AG Rt. (fővállalkozó), a  BEMEL AG Kft, és az  ACA ZOORK Kft cégekből álló konzorcium  fogja megvalósítani.

Az európai uniós alapokból történő finanszírozás a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből történik a 2. számú prioritási tengelyen: Minőségi, hatékony és fenntartható multimodális közlekedési rendszer fejlesztése.

Mint ismeretes két másik fontos projekt kivitelezésén is dolgoznak a nagyváradi repülőtéren, amelyek finanszírozása európai uniós alapokból történik, az egyik, „A nagyváradi repülőtér biztonsági szintjének és biztonságosságának növelése”, a másik pedig „A nagyváradi repülőtér infrastruktúrájának fejlesztése és korszerűsítése”.  

A kivitelezés időszaka alatt az utasok a 2. számú (régi) terminált fogják használni, így a járatok indítását-fogadását nem befolyásolják a munkálatok.    

A munkálatok kivitelezése hat hónapot vesz igénybe. A beruházás megvalósítása révén a jövőben egyetlen terminálon fog történni az érkező és elutazó utasok  kiszolgálása, így megszűnik a két terminálon való működéssel járó összes kellemetlenség, ezáltal javítva a működés hatékonyságát. A 2. terminál kapacitását növelték, ugyanis a fővállalkozó bővítette a területet az érkező utasok számára .

A nagyváradi légikikötő utasai 200 parkolóhelyet használhatnak az ERA Shopping Park bevásárlóközpont területén. Ugyanakkor a Helyi Közlekedési Vállalat (OTL) egy közvetlen buszjáratot is működtet, amely az ERA és a repülőtér között fogja szállítani az utasokat. Ezek a szolgáltatások ingyenesek a repülőtér utasai számára. 

Előző Ismét  helyi termelői vásárt tartanak Nagyvárad központjában

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor