Jó ütemben folytatódnak a Bihar megye hegyvidéki részén épülő két elsősegély- és sürgősségi központ építésének munkálatai, amelyekhez idén májusban fogtak hozzá. Ezeket Biharfüreden és a Pádis-fennsíkon építik, két olyan térségben, amelyet gyakran keresnek fel a Bihar megyei lakosok és a turisták is.

Minkét helyszínen már felhúzták „pirosba” az épületeket, és befejezték a tetőzetet is: elhelyezték a gerendákat és elkészültek a tetőzet tartóelemeivel, valamint az a bádogrésszel, amely védeni fogja a tetőzetet.

A pádisi egészségügyi központ esetében befejezték a külső és belső ácsmunkálatokat. A kivitelező cég munkatársai felszerelték az ajtókat és az ablakokat, amelyeket a következő időszakban a biharfüredi épületnél is elhelyeznek.

Mint ismeretes a határon átnyúló RO-HU 449, IPHEALTH elnevezésű projektet európai uniós alapokból finanszírozzák. „Az Integrált projekt a fenntartható fejlődés érdekében Bihar megye hegyvidéki részén, az egészségügyi szolgáltatások és az ezekhez való hozzáférés elősegítése, illetve fejlesztése a sürgősségi esetekkel kapcsolatos orvosi beavatkozások területén” elnevezésű beruházást a Bihar Megyei Tanács valósítja meg partnerségben Berettyóújfalu önkormányzatával, Nagyvárad, Margitta, Nagyszalonta, Élesd, Belényes területi-közigazgatási egységekkel, a Nagyváradi Egyetemmel, a Bihar Megyei Salvamont Hegyi- és Barlangimentő Szolgálattal, a Gróf Tisza István Kórházzal, valamint a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőséggel.

Mindkét sürgősségi központ hasznos alapterülete 163 négyzetméter lesz földszinttel és tetőtérrel. A bejáratnál fedett részt alakítanak ki, amely rámpával van felszerelve megkönnyítve a hordágyak szállítását. A földszinten orvosi rendelő, tárgyaló, raktár és mosdó lesz. A tetőtéren pedig egy két- és egy háromágyas szobát hoznak létre, hogy az alkalmazottak tudjanak pihenni.

A sürgősségi központokat korszerű keresési és mentési felszerelésekkel látják el, amelyek kapcsolódnak a megyében lévő kórházak által használt telemedicina-rendszerhez. A két központ és a hozzájuk tartozó berendezések elősegítik a mentési akciókat a nehezen megközelíthető területeken. Ugyanakkor a távorvoslási rendszerhez való kapcsolódás lehetővé teszi a súlyos helyzetekben történő gyors beavatkozást, ennek köszönhetően több emberéletet lehet megmenteni.

A projektet a Vutan Instalaţii Kft. és a Cofido Kft. cégek alkotta konzorcium készítette el. A műszaki terv elkészítésére és a munkálatok elvégzésére vonatkozó szerződés értéke nettó 1.739.000 lej. A beruházás kivitelezésének időtartama 12 hónap a munkálatok megkezdésére vonatkozó utasítás aláírásától számítva.

Az IPHEALTH projektet az Interreg V-A Románia–Magyarország 2014-2020 közötti program keretében finanszírozzák, az Európai Regionális Fejlesztési Alapon (ERFA) keresztül, kiegészítve a két tagállam, Románia és Magyarország országos társfinanszítozásával. Ennek teljes költségvetése 9.717.383,06 euró, ebből 7.987.250,81 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származik.

További részleteket, információkat az  IPHEALTH-projektről a https://iphealth.ro/ honlapon lehet olvasni.

Centru medical Padis 1Centru medical Padis 2Centru medical Padis 3Centru medical Padis 4Centru medical Padis 5Centru medical Padis 6Centru medical Stana 1Centru medical Stana 3Centru medical Stana 4Centru medical Padis 2.

Előző Videókamerákkal figyelik a szemetelőket a Sebes-Körös szurdokvölgyében

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor
Schimbă dimensiune caractere
Contrast