Contact

Jóváhagyták az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út műszaki-gazdasági mutatóit

Itthon > Uncategorized > Jóváhagyták az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út műszaki-gazdasági mutatóit

A Bihar Megyei Tanács október 11-i azonnali rendkívüli ülésén a képviselő-testület tagjai jóváhagyták az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út műszaki-gazdasági mutatóinak aktualizálására vonatkozó határozattervezetet.

A négysávosra tervezett gyorsforgalmi út hossza 120,1 kilométer lesz, amihez még hozzáadódnak a  nyomvonal mentén lévő főbb városokkal való összeköttetést biztosító útleágazások. Bihar megyében három fő közlekedési csomópontot alakítanak ki.  A projekt szerint összeköttetést alakítanak ki Nagyszalontával (Bihar megye), amely egy 5 kilométeres útszakasz lesz, az Araddal kapcsolatot teremtő rész hossza 3 kilométer lesz, valamint a magyarországi határátkelőhöz (Nagyszalonta-Békéscsaba) vezető összekötő út pedig 9,85 kilométer.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke ismertette a projekt részleteit a rendkívüli tanácsülés előtt tartott sajtótájékoztatóján.

„Az útvonal Bihar megyei szakaszán, Nagyváradon lesz kialakítva a legfontosabb közúti csomópont, amelynek két fő iránya lesz, azaz a Biharszentandrás és az Arad felé vezető gyorsforgalmi út közötti rész, amely Biharszentandrás és Nagyvárad között Mácsapuszta település felé vezet.  Emellett összeköttetést biztosít Nagyváraddal és a metropolisz övezettel a Biharszentandrás-Körösgyéres- Vizesgyán szakaszon. A másik fontos rész  Nagyszalonta övezetében lesz.. Van egy közúti csomópont, amely a leendő gyorsforgalmi út  és  a Nagyszalontáról Tenke felé vezető 795 számú megyei út kereszteződésében található. Egy összekötő út létesítését is jóváhagyták, annak érdekében, hogy elkerüljék a nagyszalontai tranzitútvonalat, például az Arad felől érkezők esetében.  Egy másik fontos közúti csomópont a magyarországi gyorsforgalmi út felé vezető leágazás lesz, amely Békéscsaba felé vezet. Ez a rész körülbelül 10 kilométer hosszú lesz. Ez esetben egy határátkelőhelyet és egy parkolót is kialakítanak majd”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A gyorsforgalmi út teljes hossza 138 kilométer lesz, az Arad felé vezető leágazással együtt, amely mintegy három kilométer. A nyomvonalon 86 híd és átjáró fog épülni, figyelembe véve a Nagyszalonta- Kisjenő övezetében található biodiverzitási területre vonatkozó szabályozásokat..

 „November végéig elkészül a beruházás műszaki terve, és elvégzik a dokumentum közlekedésbiztonsági vizsgálatot. Két kormányhatározatot is ki kell bocsátani, az egyik a  műszaki-gazdasági mutatók megállapítására vonatkozik, a másik pedig a beruházás által érintett területek kisajátítására. Terveink szerint decemberben versenytárgyalást írunk ki az építők kiválasztására”, közölte a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A munkálatok kivitelezését három szakasztra osztották a következők szerint: Nagyvárad-Nagyszalonta, Nagyszalonta- Kisjenő, valamint Kisjenő – Arad.  A megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt becsült összértéke 11,7 milliárd lej áfával együtt, a kivitelezésre tervezett időszak pedig 24 hónap.

Előző Európai uniós finanszírozás a belényesi és váradszentmártoni körgyűrűk építésére

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor