Contact

Jóváhagyták Élesd körgyűrűjének hatástanulmányát

Itthon > Uncategorized > Jóváhagyták Élesd körgyűrűjének hatástanulmányát

A Bihar Megyei Tanács május 12-i, rendkívüli ülésén elfogadták az „ Élesd körgyűrűjének változata” elnevezésű beruházás hatástanulmányának műszaki-gazdasági mutatóit. Ugyanakkor jóváhagyták az elkerülő út nyomvonalán található földterületek kisajátítási folyosóját. 

A hatástanulmány értelmében a munkálatok összértéke 121.132.732,76 lej áfával együtt. A finanszírozást vissza nem térítendő külső forrásokból fogják biztosítani a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Programon keresztül.

Mint ismeretes az idei év elején, január 19-én a Bihar Megyei Tanács jóváhagyta Élesd körgyűrűje útvonalának harmadik változatát, amelyet megszavazott az élesdi helyi tanács is. Az 5,9 kilométer hosszúságú körgyűrű ezen variánsát az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR) által készített több kritériumot figyelembe vevő elemzés alapján választottak ki, mivel ez érte el a legnagyobb pontszámot. Ez a variáns rendelkezik a legkisebb költségekkel, a legrövidebb időn belül készül el és a legalacsonyabb karbantartási és üzemeltetési kiadásokkal jár. 

„A jóváhagyott változat megfelel a finanszírozási feltételeknek és a helyszíni adottságoknak. Az új elkerülő út csökkenti az Élesden áthaladó tranzitforgalmat, a Nagyvárad-Kolozsvár közötti viszonylatban, és egy fejlesztési övezetet biztosít a városnak. A következő szakaszban, miután a tervet kormányzati szinten is jóváhagyják és biztosítva lesz a finanszírozás, megkezdik a kivitelező kiválasztására vonatkozó tender megszervezését, és ezzel párhuzamosan a kisajátítás elvégzésével kapcsolatos licitációt is.  Szeptemberig ki akarjuk írni a tervezésre és kivitelezésre vonatkozó tendert.  Jövő év tavaszán megkezdődnének a tényleges munkálatok, amelyeket 2023 december 1-ig kell befejezni”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

Élesd körgyűrűjének változata egy alternatív útvonalat jelent azoknak a járművezetőknek, akik  DN1-es országúton keresztül haladnak át a városon, ahol valóban forgalmi problémák vannak. Ugyanakkor a körgyűrű keresztezi a 764.számú megyei utat Belényes és Élesd között, így tehermentesíti  a nehézgépjármű-forgalom alól, amelyet a térségben lévő két gyárból történő áruk szállítása okoz.

Előző Szabadtéri kulturális események szervezése a turisztikai szezonban

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor