Contact

Kempingeket alakítanak ki Vársonkolyoson, Réven és Barátkán

Itthon > Uncategorized > Kempingeket alakítanak ki Vársonkolyoson, Réven és Barátkán

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke munkalátogatáson járt a Sebes-Körös szurdokvölgyében, ahol  több olyan beruházás zajlik, amelyek célja  a turizmus fejlesztése és a környezet védelme. Az alelnök mellett a következők vettek részt  az eseményen: Ionuț Sturz, Barátka polgármestere, Doru Gabor, Vársonkolyos polgármestere, Dorel Cosma, Rév polgármestere, a projekt tervezőinek egy csoportja, valamint a kivitelező Silvania cég képviselői. Vársonkolyoson, Barátkán és Réven ugyanis kempingeket  hoznak létre a természetkedvelők számára.

Barátkán hat, fából készült  nyitott, úgynevezett pavilont építenek, valamint egy épületet grillezővel, fedett terasszal, zuhanyzókkal és mosdókkal.  Vársonkolyoson négy pavilont létesítenek, egy főépület is készül, amelyben egy konferenciatermet, zuhanyzókat, mosdókat, irodahelyiségeket  és egy tájékoztatási pontot alakítanak ki. Réven pedig két épületet létesítenek a vársonkolyihoz hasonló helyiségekkel, és nyolc pavilont is építenek.

A projekt továbbá magába foglalja  padok elhelyezését, az övezet természetes anyagaiból (zúzott kő) létesítendő sétányok kialakítását, az intelligens világítás létrehozását, valamint a zöldövezetek létesítését a sátrak számára. Ugyanakkor egy kavicsos talajú parkoló is lesz.

,,A turizmus egy olyan fontos ágazat, amely nagy mértékben hozzájárul megyénk fejlődéséhez. Védeni és ugyanakkor ki kell aknázni a hegyvidéki övezetek szépségét, annak érdekében, a természet kedvelőit korszerűen kialakított létesítmények fogadják, hogy egyedi élményeket szerezzenek a festői környezetben. Köszönöm az együttműködést Ionuț Sturz, Doru Gabor és Dorel Cosma polgármestereknek,” nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A műszaki tervek elkészültek, a kivitelező hozzáfogott az építkezési terület kialakításához, a közeljövőben pedig elkezdődhet az építkezés.  A kivitelezési munkálatokra kiírt tendereljárást a Besztrece-Naszód megyei Silvania cég nyerte meg. A szerződés teljes értéke 8.527.242.65 lej áfával együtt. A beruházás finanszírozását európai uniós forrásokból biztosítják.

Turizmus civilizált körülmények között a környezetvédelmi előírások betartásával

A beruházásokat a következő projekt keretében valósítják meg: „Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a Natura 2000 ROSC10062 Sebes-Körös szurdokvölgye- Királyerdő-hegység természetvédelmi övezet megőrzése érdekében”. Ezt a Bihar Megyei Tanács a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségével (ANANP)- mint fővállakozó- együttműködve valósítja meg partnerségben a révi, barátkai, bihardobrosdi és vársonkolyosi önkormányzatokkal.

A projekt tartalmazza öt barlang fejlesztését, amelyek közül a Magyar-barlang és a Zichy-cseppkőbarlang esetében a látogatások biztosítása miatt végeznek beruházásokat, három esetében pedig a barlangi turizmus érdekében, ide tartózik a Szelek-, az Isztrákos- és az Osoi barlang is. Ugyanakkor megtisztítják a bihardobrosdi Vida-tó medrét, a védett területen pedig egy kempinget alakítanak ki, négy fából készült kilátót építenek, valamint egy multifunkciós épületet  létesítetenek irodahelyiségekkel, mosdókkal és zuhanyzókkal.

A projekt célkitűzése a Natura 2000-es védett területek szervezett és kulturált módon történő látogatásának ösztönzése, úgy, hogy az a legkisebb mértékben legyen hatással a a természeti környezetre.

Mindezek a beruházások hozzájárulnak a biológiai sokféleség megőrzéséhez, valamint olyan övezeteket alakítanak ki a látogatóknak és a helyi közösségnek, amelyek segítségével ökológiai nevelést nyújthatanak számukra. 

Mint ismeretes a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökségével (ANANP) együttműködve két másik projket megvalósítása is folyamatban van, a Natura 2000. természetvédelmi övezetben található Réz-hegységben egy ökológiai kutatással és neveléssel foglalkozó tábort építenek, Tasádfő közösségi jelentőségű védett területen pedig egy barlangot fejlesztését tűzték ki célul.

Előző Megnyílt a belényesi hulladékgyűjtő udvar

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor