Contact

Kerékpárút épül Bihar, Fehér és Kolozs megye között

Itthon > Uncategorized > Kerékpárút épül Bihar, Fehér és Kolozs megye között

A Bihar Megyei Tanács december 9-én tartott rendkívüli azonnali gyűlésén a képviselő-testület tagjai jóváhagyták a Bihar megyében kialakítandó, Fehér és Kolozs megyék felé vezető kerékpárutak építésére vonatkozó európai uniós finanszírozású projekt benyújtását.

A projektet az Országos Helyreállítási Program (PNRR) keretéből finanszíroznák az I.4. számú beruházási kiírásnak megfelelően: „3.000 kilométernyi kerékpárút kialakítása az országban”, 11. számú Komponense- Turizmus és kultúra. A projekt finanszírozásának feltétele szerint legalább három megyének kell társulnia a beruházás megvalósítása érdekében, valamint a bicikliutak hosszúságának legalább 150 kilométer kell lennie.  

„A finanszírozási útmutató szerint az ilyen jellegű projektek kedvezményezettei a megyei tanácsok és a Román Vízügyi Hivatal. Megegyeztünk a vízügyi igaztóság munkatársaival, hogy ők a Bihar megye északi részén létesítendő bicikliutakra vonatkozó projektet nyújtanak be. Azon a területen, ahol töltéseik és gátjaik vannak az Ér és a Berettyó völgyének mentén. A Bihar Megyei Tanács két útvonal esetében készített tervet.  Az egyik Fehér megye felé halad a Kordó és Pusztahollód közötti vasúti töltés mentén, majd a megyei utak mellett folytatódik. A mási nyomvonal Kolozsvár irányába halad a Sebes-Körös völgyén keresztül, majd a Hidroelectrica vállalat  gátjai és a megyei utak mentén  folytatódik”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A Bihar Megyei Tanács 338 kilométernyi hosszúságú kerékpárút építését tervezi, amely áthalad a megye 35 területi-közigazgatási egységének területén. Ezek az önkormányzatok partnerként vesznek részt a projektben.  A három megyét- Bihar, Fehér és Kolozs- átszelő teljes útvonal hossza 780 kilométer.

Mint ismeretes 2021-ben a Bihar, Fehér és Kolozs megyei tanácsok együttműködési megállapodást írtak alá az Erdélyi szigethegység karsztvidékének turisztikai fejlesztése és népszerűsítése érdekében. Ennek értelmében a három fél több közös beruházás kivitelezésében állapodott meg.

A támogatási kérelem benyújtásának határideje december 11-e.

Előző Kilenc ajánlat érkezett a metropolisz-körgyűrű kivitelezésére

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor