Contact

Kevesebb hulladék kerül a szeméttelepre

Itthon > Uncategorized > Kevesebb hulladék kerül a szeméttelepre

A mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomás üzembe helyezése jelentősen csökkenti majd a szeméttelepre kerülő hulladékmennyiséget. Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke a május 17-én tartott sajtótájékoztatóján bejelentette a nagyváradi hulladékkezelő állomás üzemeltetésére vonatkozó tender nyertesét, ez a GIREXIM UNIVERSAL Rt.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren (SEAP) közzétett tenderfelhívás szerint a szerződés időtartama 96 hónap, azaz nyolc év, az évi díjszabás pedig 18 ezer euró.  Az üzemeltetőnek évente kell átutalnia ezt az összeget az Ecolect Csoport Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesületnek, amely továbbküldi majd a Bihar Megyei Tanácsnak.

A kezelőállomást az Integrált Hulladékgazdálkodási Menedzsmentrendszer (SMID) I. szakaszának keretében hozták létre, amely a Bihar Megyei Tanács által kezdeményezett európai uniós finanszírozású projekt. Az állomás építése 2017-ben fejeződött be, azonban mostanáig nem működött, ugyanis a fellebbezések miatt érvénytelenítették az eddig szervezett két tendert.  A licitációt most szervezték meg harmadjára.

„A mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomásnak nagyon fontos szerepe van a Bihar megyei hulladékgazdálkodásban. Előzetes kezelés nélkül gyakorlatilag a reziduális hulladékokat nem lehet legálisan elhelyezni a szeméttelepen.  Ennek az állomásnak épp ez a feladata. A párátlanítási eljárás nyomán ezen hulladékok súlya 30-40 százalékkal csökken, ezt követi az újrahasznosítható hulladékok kiválogatása a megmaradó reziduális szemétből. A válogatás után 3-5 százalék körüli lesz az újrahasznosítható hulladékok mennyisége. A hulladékok mintegy 30 százalékát elégetik annak érdekében, hogy szeméttelepre csak fentebb említett három kategórián kívüli hulladékok kerüljenek”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

A mechanikai-biológiai kezelőállomáson feldolgozandó hulladékok becsült mennyisége évente 60 ezer tonna lesz. A becslések szerint ennek a mennyiségnek a 60 százaléka biológiailag lebomló hulladék, 7 százaléka papír és karton, 30 százaléka pedig egyéb hulladék. A keletkező komposzt mennyisége évente mintegy 22.200 tonna lesz, a reziduális hulladékoké pedig évente 25.600 tonna.

„Az a célunk, hogy a szeméttelepre egyre kevesebb hulladék kerüljön, ebben jelent nagy segítséget az állomás. A hulladékkezelő telep üzembe helyezésével még hatékonyabbá válik az Integrált Hulladékgazdálkodási Menedzsmentrendszer, és jelentősen csökkeni fog a szeméttelepre kerülő hulladékok mennyisége”, fűzte hozzá Mircea Mălan.

Előző Eddig mintegy 200 takarítási akciót szerveztek a megyében

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor