Contact

Kezdetét veszi  a tisztaság hónapja elnevezésű rendezvénysorozat Bihar megyében

Itthon > Uncategorized > Kezdetét veszi  a tisztaság hónapja elnevezésű rendezvénysorozat Bihar megyében

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke az április 27-én tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy ismét megtartják a Tisztaság hónapja Bihar megyében elnevezésű kampányt. A harmadik alkalommal szervezett rendezvénysorozatra májusban kerül sor.

A sajtótájékoztatón részt vett Horea Abrudan, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség vezetője és Șerban Sere, a Nagyváradi Városi Sportklub menedzsere, akik közreműködnek a projekt magvalósításában.

A tisztaság hónapja egy közösségi projekt, amelynek gyakorlatba ültetésében a következő partnerek vesznek részt: az Ecolect Csoport Közösségek Közti Fejlesztési Egyesület, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, a Nagyváradi Egyetem, a vallási felekezetek, a Nagyváradi Városi Sportklub, a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek,  a cégek és a sajtó képviselői.

Az előző évekhez hasonlóan a kampány keretében két versenyt szerveznek: az első „Bihar megye takarítási bajnoksága”, amelyen a megye községei és városai vehetnek részt, valamint a második megmérettetés, az „ÖkoProvokáció” elnevezésű, amely a Bihar megyei diákoknak szól. 

Április 29-e és május 10-e között lehet beiratkozni Bihar megye takarítási bajnokságára, amelynek nyereményalapja 1.080.000 lej. Mindegyik övezet esetében három-három díjat osztanak ki, az elő helyért 100 ezer lej jár, a második helyért 50 ezer lej, a harmadikért pedig 30 ezer lej. A pénzdíjak 10 százaléka a Bihar megyei EcoClubok keretében tevékenykedő diákoknak szánt nyereményalapba kerül. 

„A Bihar megye  takarítási bajnokságának idei kiírása szerint  az eredménynél csak az összegyűjtött újrahasznosítható hulladék mennyisége számít, úgy mint a papír/karton, műanyag/ alumínium és üveg. Az összpontszám 60 százalékát jelenti az említett hulladéktípusok mennyisége elosztva a lakosok létszámával, míg a 40 százaléka, a szelektíven gyűjtött hulladékok százalékos arányénak növekedése teszi ki márciusban, áprilisban és májusban a tavalyi átlagmennyiséghez képest”, jelentette ki Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az ÖkoProvokáció versenyre május 1. és június 15. között kerül sor, amelyen az I-XII. osztályos diákok vehetnek részt Bihar megye minden településének tanintézményéből, beleértve Nagyváradot is. 

„Fontosnak tartjuk a gyermekek körében végzett környezettudatosságra irányuló felvilágosító kampányt, hogy tisztában legyenek vele, hogy milyen fontos a környezetünk védelme. Úgy terveztük, hogy az idei kampányban sportolásra ösztönözzük a gyermekeket. A megyei tanfelügyelőséggel és a Nagyváradi Városi Sportklubbal együttműködve minden iskolában hulladék-újrahasznosítási versenyt szervezzünk, amelynek keretében különböző korosztályú gyermekekből álló csapatok vesznek részt, akik más-más osztályba járnak”, fűzte hozzá a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

„Az tény, hogy a tanfelügyelőségnek partnerként, vagy kezdeményezőként kell részt vennie az ilyen projektekben, amelyek jól meghatározott nevelési céllal rendelkeznek. Köszönöm minden diáknak, akik úgy döntöttek, hogy részt vesznek a Bihar megyei takarítási akciókban, és mindazoknak, akik már kiskorúktól kezdve önkéntes munkát végeznek. Köszönöm a tanintézetek keretében működő EcoClubok tevékenységét irányító testnevelő tanárok, igazgatók és pedagógusok munkáját”, közölte Horea Abrudan, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség főtanfelügyelője.

Valamelyik EcoClubba beiratkozott és a nyertes váltóban szereplő diákok ingyenesen vehetnek részt szüleikkel együtt a Nagyváradi Városi Sportklub kosárlabdacsapatának egyik mérkőzésén.

,,A társadalmi tevékenységek tekintetében mindig lehet számítani a nagyváradi Városi Sportklubra,, különösen ha gyerekek is érintettek. Nem véletlen, hogy a sportklub csatlakozott ehhez a projekthez, ugyanis a környezet megtisztítása szervesen kapcsolódik a sporthoz. Abban is támogatjuk a projektet, hogy lehetővé tesszük, hogy a gyermekek és szüleik részt vegyenek a Nagyváradi Városi Sportklub hazai mérkőzésein”, nyilatkozta Șerban Sere, a Nagyváradi CSM CSU klub menedzsere.

Azok a diákok, akik beiratkoztak valamelyik EcoClubba , részt vesznek a sportversenyen  és legalább egy takarítási akcióban, valamint meggyőznek legalább három felnőttet, hogy letöltsék a „Bihor Curat” elnevezésű applikációt, részt vesznek egy sorsoláson, amelyen 140 darab, egyenként 500 lej értékű díjat lehet nyerni, köztisztasági övezetekként 20-20 darabot. Ezen felül a Pro Timer egyesület, partnerségben a Bihar Megyei Tanáccsal, az Ecolect Csoporttal és az Erdészeti Igazgatósággal ökotáborokat fog szervezni Bihar megye erdei kantonjaiban. 

3.1* A következő hat övezetről van szó:

1B. övezet- Bihar, Bors, Magyarcséke, Hegyközcsatár, Kiskopács, Drágcséke, Körösgyéres, Harangmező, Pusztahollód, Köröskisjenő, Miklóirtás, Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Mezőszakadát, Váradszentmárton, Szentandrás, Alsótótfalu, Hagymádfalva, Mezőtelegd, Vércsorog, Biharhosszúaszó, Gyapju, Szalárd, Vizesgyán;

A köztisztasági szolgáltató vállalat, a RER VEST Rt.

2. övezet– Élesd városa, valamint Esküllő, Kisősi, Nagybáród, Barátka, Tataros, Csarnóháza, Alsólugas, Szászfalva, Sólyomkővár Sonkolyos, Cécke, Rév községek;

A köztisztasági szolgáltató vállalat, a Salubri Rt.

3. övezet– Nagyszalonta városból, valamint  Keményfok, Feketebátor, Cséffa, Illye, Alsókocsoba, Madarász, Olcsa, Tenke, Tulka, Oláhszentmiklós községekből áll;

A köztisztasági szolgáltató vállalat, az AVE BIHOR Kft.

4. övezet– Belényes, Diófás, Vaskohsziklás, Vaskoh városokból, valamint Bondorasszó, Bontesd, Biharkaba, Feketekápolna, Kerpenyéd, Felsőmezős, Biharkristyór, Tisztásfalva, Bihardobrosd, Dragánfalva, Várasfenes, Belényesirtás, Biharlonka, Vasaskőfalva, Biharpoklos, Kispapmező, Robogány, Magyarremete, Rény, Biharrósa, Szombatság, Sólyom, Köröstárkány, Belényesújlak községekből áll;

A köztisztasági szolgáltató vállalat, az AVE BIHOR Kft.

5. övezet– Margitta város, valamint  Érábrány, Vedresábárny, Tasnádbajom, Bályok, Érbogyoszló, Vámosláz, Felsőderna, Papfalva, Berettyószéplak, Tóti, Érszőllős községek;

A köztisztasági szolgáltató vállalat, az AVE BIHOR Kft.

6. övezet- Székelyhíd és Érmihályfalva városok, valamint Szentjobb, Kiskereki, Érkörtvélyes, Diószeg, Biharfélegyháza, Érszalacs, Érsemjén, Értarcsa és Paptamási községek.

A köztisztasági szolgáltató vállalat, az AVE BIHOR Kft.

Előző <strong>Megtörtént a margittai tanuszoda átadás-átvétele</strong>

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor