Contact

Kiírták a tendert az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út kivitelezésére

Itthon > Uncategorized > Kiírták a tendert az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út kivitelezésére

Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter a február 16-án tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy kiírták a közbeszerzési eljárást az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út kivitelezésére. Az erre vonatkozó felhívás az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren (SEAP) jelenik meg, azt követően, hogy az Országos Közbeszerzési Ügynökség (ANAP) ellenőrzi azt.

„Ez egy nagyon fontos lépés a beruházás megvalósításának érdekében, remélem, hogy komoly építőcégek jelentkeznek majd, akik időben elvégzik ezt a munkát. Nagyon fontos ez az észak-déli összeköttetés, amelyik Gdanskból indul és Szalonikinél ér véget, ne kerülje el Romániát. A legegyenesebb és legrövidebb út Lengyelország (Gdansk – Varsó – Krakkó) – Szlovákia (Kassa) – Magyarország (Debrecen) – Románia (Nagyvárad – Arad – Temesvár – Temesmóra) – Szerbia (Belgrád) – Görögország (Szaloniki).  Ez rendkívül fontos, s ebből a szempontból versenyt futunk az idővel.  Remélem, hogy idén tavasszal, valamikor május-június környékén a Temesvár–Temesmóra (Moravița) út kivitelezésére is kiírhatjuk a közbeszerzési eljárást ,és ezzel elvégeznénk a mi feladatunkat”, nyilatkozta Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter.

A négysávosra tervezett gyorsforgalmi út hossza 120,1 kilométer lesz, amihez még hozzáadódnak a nyomvonal mentén lévő főbb városokkal való összeköttetést biztosító útleágazások. Bihar megyében három fő közlekedési csomópontot alakítanak ki.  A projekt szerint összeköttetést alakítanak ki Nagyszalontával (Bihar megye), amely egy 5 kilométeres útszakasz lesz, az Araddal kapcsolatot teremtő rész hossza 3 kilométer lesz, valamint a magyarországi határátkelőhöz (Nagyszalonta-Békéscsaba) vezető összekötő út pedig 9,85 kilométer.

A munkálatok kivitelezését három szakasztra osztották a következők szerint: Nagyvárad-Nagyszalonta, Nagyszalonta- Kisjenő, valamint Kisjenő – Arad.  A megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt becsült összértéke 10,1 milliárd lej áfával együtt, a kivitelezésre tervezett időszak pedig 24 hónap.

A projekt finanszírozása vissza nem térítendő külső forrásokból (Szállításügyi Program 2021-2027), valamint az állami költségvetésből történik, a törvény által jóváhagyott közberuházási programoknak megfelelően.

A projekt az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR), valamint a Bihar Megyei Tanács, az Arad Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és az Aradi Polgármesteri Hivatal közötti együttműködés alapján valósul meg. 

Előző Közvitán a nagyváradi repülőtér övezeti fejlesztésére vonatkozó mesterterv

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor