Contact

Kijelölték a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út nyomvonalát

Itthon > Uncategorized > Kijelölték a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út nyomvonalát

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, és  Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke az október 1-jei sajtótájékoztatójukon ismertették a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út nyomvonalát.

Az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR)  műszaki-gazdasági szakbizottsága a legmagasabb pontszámmal rendelkező változatot fogadta el, azt követően, hogy műszaki, pénzügyi, környezetvédelmi és szociális szempontból is megvizsgálta mind a  négy útvonaltervezetet.

A Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út 119 kilométer hosszú lesz, menetirányonkét két sávval. A tervek szerint 75 felüljárót és hidat építenek majd a folyóvizek felett, illetve az útkereszteződések esetében. Nyolc új közúti csomópont kialakítását tervezik, négyet Bihar megye területén, négyet pedig Arad megyében. Az útvonalon használható legnagyobb sebességet 140 km/órában határozták meg.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke ismertette a gyorsforgalmi út Bihar megyei nyomvonalát: „A gyorsforgalmi út a nagyváradi körgyűrű és a leendő Észak-erdélyi autópálya közötti csomópontból indul. Nagyvárad felől haladva az első Bihar megyei csomópont a megyeszékhelytől mintegy nyolc kilométerre lesz a megyei úttal való kereszteződésétől, amely a Nagyürögd községben lévő Mácsapusztára vezet. A következő csomópont a leendő gyorsforgalmi út és a 19. számú országút kereszteződésénél lesz Cséffa és Gyapjú térségében. A harmadik közúti csomópont Nagyszalonta közelében lesz, a várost Tenkével és Belényessel összekötő út kereszteződésénél, a negyedik csomópontot pedig Bihar és Arad megye határánál, Keményfok és Zerind település közelében alakítják ki”.

A beruházás megvalósításának becsült értéke 1,38 milliárd euró, a kivitelezés határideje 36 hónap.

„Hétfőtől kezdődően a Consitrans csapatát alkotó topográfusok terepen lesznek és elkezdik a felmérési munkálatokat. Két hét múlva a geológusok is munkához látnak. Terveink szerint jövő év tavaszára elkészülhet a hatástanulmány, ily módon 2023 tavasszal szerződést köthettünk a kivitelezővel a munkálatok megkezdésére. A terveket készítő cég szerint a kivitelezés határideje 36 hónap, így 2025 végére a Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi út egyes szakaszain már közlekedni lehetne.”, tette hozzá a sajtótájékoztatón Ilie Bolojan,

„Örülök annak, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült elvégeznünk ezt a munkát. A gyorsforgalmi út a Nyugat Szövetségének egyik legfontosabb projektje. Még egyszer köszönetet mondok Ilie Bolojan elnök úrnak nemcsak az együttműködésért, hanem a barátságáért is, azért is, hogy egy olyan csapatban dolgozzunk együtt, amely egy egyedi beruházást hajt végre Romániában, és közösen tevékenykedünk az ország nyugati részének fejlesztéséért. Kiemelnék egy fontos szempontot. Ezt a fejlesztést a maga összességében kell tekinteni és véghezvinni, ugyanis egymást támogatva hatékonyabban juthatunk hozzá a szükséges finanszírozáshoz, felgyorsíthatjuk a projektek kivitelezését, és megerősíthetjük a két megye helyzetét euro-régiós szinten”, nyilatkozta Iustin Ciona, az Arad Megyei Tanács elnöke.

Előző Kiírták a Multifunkcionális Központ építésére vonatkozó tervpályázatot

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor