Contact

Új uniós finanszírozású projekt a Nagyváradi Repülőtér korszerűsítésére és fejlesztésére

Itthon > Európai uniós alapok > Új uniós finanszírozású projekt a Nagyváradi Repülőtér korszerűsítésére és fejlesztésére

A Bihar Megyei Tanács április 27-i rendes ülésén jóváhagyták a „Nagyváradi Repülőtér infrastruktúrájának korszerűsítése és fejlesztése” elnevezésű projekt műszaki-gazdasági mutatóit. 

A projektnek négy célkitűzése van: (1) a kifutó- és leszállópálya meghosszabbítása, (2) az utasok ki-és beszállására használt övezet bővítése, (3) az övezet körbekerítése és egy biztonságos útvonal létesítése, valamint (4) a javításhoz és karbantartáshoz szükséges berendezések beszerzése.

A kifutópályát  400 méterrel hosszabbítanák meg  déli irányba (azaz Nagyürögd felé), így elérné a 2.500 métert, ezáltal növekedne a légikikötő működési kapacitása. Jelenleg a légitársaságok súlykorlátozásokat alkalmaznak a felszálláskor (kevesebb utast szállítanak és kevesebb üzemanyaggal töltik meg a repülőgépeket). A kifutópálya meghosszabbítását követően a légitársaságok maximális kapacitással használhatják a  Boeing 737- 800-as  és az  Airbus A320 –as  típusú gépeket, így hosszabb utakat is képesek lesznek megtenni. 

Ugyanakkor a projekt magába foglalja a precíziós leszállást elősegítő eszközök, valamint a fényjelző rendszer beszerzését és felszerelését a kifutópálya végén, Nagyürögd felől. Ezen berendezések használatával már nem kellene igénybe venni a Nagyvárad feletti légteret  a repülőgépeknek, mivel a leszállás iránya nem északról, hanem dél felől történne. Ezenkívül ez jelentősen csökkenti az üvegháztartású gázok megjelenését, valamint a repülőgépek által okozott zajszennyezést a  Nagyvárad feletti légtérben.

Egy másik célkitűzés az utasok ki-és beszállására használt övezet bővítése 32 ezer négyzetméterrel, amely által növekszik a Boeing 737 –es  és Airbus  A320-as típusú nagy  repülőgépek parkolóhelyeinek száma. Így lehetséges lesz több repülőgép egyidejű kiszolgálása, különösen csúcsidőben. Jelenleg a Nagyváradi Repülőtér csak két ilyen típusú hellyel rendelkezik, a másik négy helyet kisebb méretű repülőgépek használhatják, mint például az ATR 42-es vagy az ATR 72-es.

A kifutópálya meghosszabbításának nyomán egy úgynevezett okos kerítés építenek 2.560 méteren a repülőtér biztonságának érdekében. Ugyanakkor javításra és karbantartásra használható eszközöket is beszereznek.

„A Nagyváradi Repülőtér esetében egy meghatározott összegű európai uniós forrás áll rendelkezésünkre, amelyet az utóbbi négy évben sajnos nem vettek igénybe. Kár volna elveszíteni ezt a pénzt, mivel közeleg a 2014-2020-ra vonatkozó pénzügyi év vége. Ez a beruházás egy kiegészítése annak a mintegy 20 millió eurós másik projektnek, amelyet a tavalyi év végén nyújtottunk be finanszírozásra”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, a soros tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón.  

A megvalósíthatósági tanulmányt (SF) elkészítették és átvették. Ezt követően benyújtják a finanszírozási kérelmet a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) 2.3. megjelölésű tengelyén keresztül. Ha minden a pályázati ütemtervnek megfelelően halad, akkor idén novembertől már a műszaki terven (PT) dolgoznak, a jövő év tavaszától, áprilistól pedig megkezdődhetnek a kifutópálya meghosszabbításának munkálatai.

A projekt becsült értéke 26,98 millió euró, ebből mintegy 20 millió eurót tesz ki az európai uniós forrásból származó összeg.

Előző Rekord a megyei utakon: 24 tonna túlsúlyú rakománnyal rendelkező jármű

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor