Contact

Konzorciumot alapítanak a duális képzés támogatására

Itthon > Uncategorized > Konzorciumot alapítanak a duális képzés támogatására

A Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal képviselő-testületeinek december 16-i közös ülésén jóváhagyták a duális oktatást elősegítő konzorcium létrehozását.

Ennek érdekében egy együttműködési megállapodást kötnek a következő helyhatóságok és intézmények: a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Nagyváradi Egyetem, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, több magáncég és a megye néhány tanintézménye. Ez utóbbiak között szerepel: a nagyváradi Traian Vuia és Mihai Viteazul műszaki kollégiumok, valamint az élesdi Alexandru Roman, a vaskohsziklási Unirea és a váradi Constantin Brâncuşi szaklíceumok.

A Nagyváradi Kampusz (Campus Oradea) elnevezésű duális oktatási konzorcium létrehozásának célja, hogy javítsák a diákok/egyetemi hallgatók képzésének minőségét, annak érdekében, hogy megfeleljenek a munkaerőpiac elvárásainak.  A Bihar Megyei Tanács egy kiválasztási eljárás keretében jelöli ki azokat a cégeket, amelyek a konzorcium tagjai lesznek.

„Az a célunk, hogy a város főbb cégeivel együttműködve olyan szektorokban képezzünk szakembereket, mint az ipar, a műanyagipar, a szerelőipar, az építőipar, valamint a különféle szakmák.

A projekt egyik előnye, hogy a részt vevő cégek megállapodnak, mindazokkal, akik oktatni fognak, ugyanis a képzésben részesülő diákoknak ösztöndíjat fognak biztosítani. Ez azt jelenti, hogy az oktatóknak a követelményekhez kell igazítaniuk a tananyagot. Ha a cégek szükségesnek vélik,  mérnököket is megbízhatnak a kurzusok megtartásával. Reményeink szerint a következő években ez a kampusz hozzájárul majd a duális oktatás népszerűsítéséhez, hogy az oktatás minél jobban megfeleljen a munkaerőpiac követelményeinek. Nekünk, mint helyhatóságnak ki kell használnunk ezt a lehetőséget, hogy európai uniós forrásokhoz tudjunk hozzáférni az ilyen projektek finanszírozása érdekében”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A konzorcium létrehozásának finanszírozását az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) keretéből biztosítják. A pályázat oktatási fejezetének esetében 338 millió eurót különítenek el tíz regionális konzorcium létrehozására és tíz integrált szakképzési kampusz fejlesztésére és felszerelésekkel való ellátására.

Mint ismeretes a Bihar Megyei Tanács szeptemberi rendes ülésén a képviselő-testület jóváhagyta a nagyváradi Ceyrat utcai épülő iskolai komplexum átalakítását, sajátos nevelési igényű gyerekek központjából duális oktatási kampusszá. Az épületkomplexum a Nagyváradi Egyetem és a leendő Tudományos és Technológiai Park szomszédságában található, amelyet a Bihar Megyei Tanács valósít meg európai uniós finanszírozással.

Előző Elfogadták az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út hatástanulmányát

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor