Contact

Konzorciumot hoznának létre a Bihar megyei közkórházaknak

Itthon > Uncategorized > Konzorciumot hoznának létre a Bihar megyei közkórházaknak

Ilie Bolojan a Bihar Megyei Tanács elnöke és dr. Gheorghe Carp, a Bihar Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere augusztus 7-én közös sajtótájékoztatót tartottak, amelyen bejelentették, hogy konzorciumot alakítanának a Bihar megyében működő közkórházak számára.

A projekt célja, a betegeknek nyújtandó egészségügyi szolgáltatások minőségének javítása és a kórházak működésének hatékonyabbá tétele.  Gyakorlatilag a konzorcium egy partnerséget jelent a megyei kórház és a megyében lévő kórházak között.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke ismertette a társulás előnyeit, amelyek fő haszonélvezői a betegek lesznek: 

„Az első előny, egy állandó, közös ügyelet biztosítása a  radiológiai osztályon. Egy másik pozitívum, hogy minden vizsgálatot a megyei kórház laboratóriumában végezhetnek el, amely a legkorszerűbb felszerelésekkel rendelkezik, és a folyamat teljes egészében automatizált. Minden mintát Nagyváradra szállítanak, az eredményeket pedig rövid időn belül elektronikusan továbbítják. A pácienseknek így nem kell egyik kórházból a másikba menniük egy-egy vizsgálatért, az egészségügyi intézmények pedig pénzt takarítanak meg. A harmadik nagy előny a közös közbeszerzési eljárásokra vonatkozik, a kórházi eszközök, felszerelések és a gyógyszerek vásárlása esetében. A beszerzési árak csökkenek, a minőség pedig javul a megyében”.

Jelenleg a Bihar Megyei Tanács a következő európai uniós finanszírozású projekt vezetője: „Az Integrált projekt a fenntartható fejlődés érdekében Bihar megye hegyvidéki részén, az egészségügyi szolgáltatások és az ezekhez való hozzáférés elősegítése, illetve fejlesztése a sürgősségi esetekkel kapcsolatos orvosi beavatkozások területén”( rövidítve: IPHEALTH, ROHU449). Ezen pályázat célja a Bihar megyei kórházak felszerelése a legkorszerűbb berendezésekkel, amelyeknek köszönhetően kapcsolódni lehet a telemedicina-rendszerhez.

A társulási kezdeményezés esetében tanulmányozták az Európában és Észak –Amerikában létrehozott konzorciumok működését, figyelembe véve az ottani tapasztalatokat, hiszen a múltban ott is hasonló helyzetekkel szembesültek, mint jelenleg a romániai egészségügy, ilyen például az orvoshiány és a korlátozott pénzügyi források.

„Évek óta az az egyik fontos célkitűzésünk, hogy segítséget nyújtsunk a Bihar megyében működő egészségügyi intézményeknek, és nem az, hogy bezárjuk ezeket. A telemedicina-rendszerhez való csatlakozással, az egészségügyi intézményeknek vásárolandó digitális röntgengépekkel, ultrahangkészülékekkel és elektrokardiográfokkal elérhető, hogy a megye összes kórházában a nap 24 órájában legyen kardiológiai, belgyógyászat és traumatológiai ellátás. 

Úgy gondolom, hogy ez az egyik olyan lehetőség, amely hozzájárul a romániai kórházi ellátás egyes problémáinak megoldásához. Meggyőződésünk, hogy ha segítséget nyújtunk a Bihar megyei kórházaknak, akkor biztosítani tudják a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat. E tekintetben Bihar megye a jó gyakorlat mintája legyen. A fejlett országokban erős egészségügyi központokat működtetnek, amelyek sok beteg ellátására és a kritikus állapotban lévők gyors szállítására képesek. Ugyanakkor ezek a központokat támogatják abban, hogy a hatáskörüknek megfelelően képesek legyenek ellátni a pácienseket”, nyilatkozta dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház igazgatója.

Emellett a megyei kórház felvállalná, hogy naprakészen információkat nyújt a kórházak orvosainak, az egészségügyi újdonságokról. Ugyanakkor a kezelésekre vonatkozó eljárásokról, a gyógymódokról való egyeztetésében is segítséget nyújt, gyorsabban állítható fel a kórkép.  Egy másik fontos szempont az is, hogy a konzorcium jogtanácsadással is támogatná a kórházakat.

Júliusban már tartottak egy munkamegbeszélést a Bihar Megyei Tanács székhelyén, amelyen részt vett Ilie Bolojan tanácselnök és dr. Gheorghe Carp,  a megyei kórház menedzsere, valamint jelen voltak az élesdi, belényesi, margittai, nagyszalontai és vaskohsziklási kórházak igazgatói, illetve  ezen települések polgármesterei is. A tanácskozáson ugyancsak ott volt dr. Hadrian Borcea, a megyei kórház sürgősségi osztályának vezetője, valamint a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, a Bihar Megyei Mentőszolgálat és a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója is.  

„Az a tervünk, hogy idén ősszel véglegesítjük a konzorcium alapszabályzatát, és tisztázni szeretnénk a működéssel kapcsolatos részleteket, annak érdekében, hogy jövő év elején már megkezdhesse tevékenységét a társulás. Ugyanakkor ígéretet kaptunk az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy a kormány még az idén ősszel elfogadja azt a határozatot, amely az ilyen konzorciumok működését fogja szabályozni. Ehhez jelenleg is megvan a jogi alap, azonban a gyakorlati szabályozásokra is szükség van”, fűzte hozzá Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

„Nem kötelező csatlakozni a konzorciumhoz. Alapító tagok lennének azok a kórházak, amelyek csatlakozni szeretnének a konzorciumhoz, és minden egészségügyi intézmény továbbra is megtartja a jogi személyiségét.  Azon kórházak esetében, amelyek most nem kívánnak tagjai lenni a társulásnak, de később csatlakozni szeretnének,  azoknak szükségük lesz minden alapító tag jóváhagyó szavazatára”, jelentette ki Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórház menedzsere.

Az olyan megyei települések esetében, ahol közkórházak működnek, a polgármestereknek el kell dönteniük, hogy tagjai akarnak-e lenni a konzorciumnak.

Előző Kijelölték a Bihar község körgyűrűjének kivitelezésére szervezett tender nyertesét

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor