Contact

Környezetfinanszírozási útmutatókat mutattak be a Bihar megyei polgármestereknek

Itthon > Uncategorized > Környezetfinanszírozási útmutatókat mutattak be a Bihar megyei polgármestereknek

Július 8-án a Bihar megyei polgármesterek a megyeházán találkoztak Ion Vasileval, a Környezetvédelmi Alapkezelő Ügynökségének alelnökével és Eugen Cozmával, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség alelnökével. A megbeszélésen részt vett Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és Dumitru Țiplea, a megye prefektusa, az esemény házigazdái. 

Az eszmecsere célja a Környezetvédelmi Alapkezelő Ügynökség által kiadott három finanszírozási tájékoztató kalauz bemutatása, amelyek a következő témakörökre vonatkoznak: a középületek energiahatékonysága, a közvilágítási program, valamint az erdőtelepítési program.

Az energiahatékonyság növelésére vonatkozó programban a területi-közigazgatási egységek mellett olyan pályázók is részt vehetnek, mint például a megyei tanácsok. A kiosztható pályázati összeg 3-14 millió lej között mozog, a finanszírozás pedig 100 százalékban biztosítható az elszámolható kiadások fedezésére. A környezetvédelmi miniszter szerint a program költségvetése 1,4 milliárd lej.

A közvilágítási program keretében ugyancsak biztosítják az elszámolható kiadások  100 százalékának a finanszírozását. A program 2021-es költségvetése 500 millió lej. Az erdőtelepítési program idei költségvetése pedig 10 millió lej.

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke a megyei önkormányzat támogatásáról biztosította a polgármestereket a pályázatokkal kapcsolatban: „A környezetvédelmi problémák a jelen és a jövő kihívásai is. Az európai közösség komoly odafigyeléssel kezeli ezt a kérdést. Ez egy olyan terület, amely lehetővé teszi, hogy a községek és a városok európai finanszírozású projektekre pályázhassanak. Nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ezzel a lehetőséggel a kisebb területi-közigazgatási egységek is élhetnek. Most lehetőségünk nyílik tapasztalatokat szerezni, mi nem működött eddig, hogy javítani tudjunk a támogatásra vonatkozó jogosultsági feltételeken, a programok hatékonyságának érdekében. A mi gondolkodásmódunk egyszerű: ez a megye akkor fejlődik, amikor valamennyi közösség is fejlődik. Az az érdekünk, hogy támogassuk a területi-közigazgatási egységeket, mivel nem mindegyik rendelkezik olyan pénzügyi és emberi erőforrásokkal ahhoz, hogy európai finanszírozású projektekben vegyen részt. Amikor ezeket az útmutatókat véglegesítik, akkor az ilyen megbeszéléseket még célratörőbben kell lebonyolítani.

„Tiszta megyét akarunk, egy olyan megyét, ahol jól kezelik a környezetvédelem kérdését. Minden bizonnyal a továbbiakban is együttműködünk, annak érdekében, hogy a legjobb megoldásokat tudjuk alkalmazni. Annyi forrás biztosított, akár a Környezetvédelmi Alapkezelő Ügynökségen, akár a PNRR-én (Országos Helyreállítási és Újraindítási Program) keresztül, hogy nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy elszalasszuk ezeket a lehetőségeket. Bihar megye felkészült az európai források lehívására, és bár a helyi költségvetések elég szűkösek,  de onnan el lehet különíteni pénzt a nagyszabású projektek társfinanszírozására. A PNRR – program költségvetésének nagy részét környezetvédelmi projektekre fogják fordítani. Ezért az európai források felhasználásának növelése érdekében egy olyan stratégiát kell kidolgoznunk, amely arra vonatkozik, hogy milyen projektekkel tudunk pályázni ezen a területen.”, vonta le a következtetést Dumitru Țiplea, Bihar megye prefektusa.

DSC_0117
Előző Kijelölték a Tudományos és Technológiai Parkkal kapcsolatos tender nyertesét

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor