Contact

Korszerű ellenőrző felszereléseket és rendszereket kap  a váradi repülőtér

Itthon > Uncategorized > Korszerű ellenőrző felszereléseket és rendszereket kap  a váradi repülőtér

A Bihar Megyei Tanács november 15-i rendes ülésén a képviselő-testület tagjai jóváhagyták azt az európai uniós finanszírozású projektet, amelynek keretében árubiztonság-ellenőrzési felszerelésekkel és rendszerekkel látják el a nagyváradi repülőteret.

„Lényeges számunkra, hogy Románia egyik fontos légi árufuvarozási csomópontja az ország nyugati részén legyen.  Ezen felszerelések segítségével a raklapok felnyitása nélkül lehet ellenőrizni a rakományt. A repülőtér a közvetlen kezelésébe vonta a rakományterminál egy övezetét, ahol elhelyezik majd ezt az árubiztonság-ellenőrzési rendszert. Amint ez működni fog, akkor minden rakományt gyorsan lehet majd átvizsgálni”, jelentette ki Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A projekt keretében következő hat típusú árubiztonság-ellenőrzési felszerelést szereznek be:

  1. RX biztonság-ellenőrzési berendezés, kettős nézetű, TIP – típusú képekkel, az átvilágító alagút mérete: 180 centiméter x 180 centiméter. A felszerelést a nagyméretű rakományok (raklapos áruk) röntgensugarakkal történő átvilágítására használják, a repülőgépre való rakodás előtt;
  2. RX biztonság- ellenőrzési felszerelés, kettős nézettel, TIP – típusú képekkel, beépített LEDS -el, az átvilágításra használt alagút mérete: 60 cm x 40 cm. A berendezés a repülőtéri és fedélzeti felszerelések és tárgyak, valamint a repülőtéri alkalmazottak által szállított eszközök átvizsgálására szolgál;
  3. EDS- típusú biztonság-ellenőrzési felszerelés (a robbanóanyagok kiszűrésére szolgál), az átvilágítást végző alagút mérete: 100 cm x 80 cm. Ezzel a felszereléssel a csomagokat és a postai küldeményeget fogják átvizsgálni;
  4. Négy darab robbanóanyag-detektáló berendezés (ETD). A felszereléseket a rakomány belső és külső részéből vett minták kémiai elemzésére fogják használni az árufuvarozó járatok esetében. Ugyanakkor használhatóak a személyek biztonsági ellenőrzésére, akik nem az utasok, valamint a szállított tárgyak, a repülőtéri és fedélzeti ellátmányok átvizsgálására;
  5. Átjárható fémkereső-kapu (WTMD). Ezeket az utasbiztonsági ellenőrző pontokon helyezik majd el;
  6. Két darab szállítható fémkereső (HHMD). Ezeket a felszereléseket a biztonsági személyzet használja az ellenőrző pontoknál, és az úgynevezett kritikus övezetbe belépő személyek átvizsgálására szolgál. A berendezés a személyeknél lévő fémek pontos helyét érzékeli.

A „Nagyváradi Repülőtér ellátása árubiztonság-ellenőrzési felszerelésekkel és rendszerekkel ” elnevezésű projekt összértéke 18.153.706,62 lej áfával együtt.

Az európai uniós alapokból történő finanszírozás a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretéből történik a 2. számú prioritási tengelyen: Minőségi, hatékony és fenntartható multimodális közlekedési rendszer fejlesztése.

A lehívható teljes összeg 15.279.611,66 lej, ebből 85 százalék az Európai Bizottság támogatása (FEDR), 13 százalék az állami költségvetés által biztosított rész, 2 százalék pedig a Bihar Megyei Tanács hozzájárulása.

Előző Bővítik a nagyváradi repülőtér utasterminálját

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor