Contact

Közvitán a veszélyben levő állatok elhelyezésére vonatkozó szabályzat

Itthon > Uncategorized > Közvitán a veszélyben levő állatok elhelyezésére vonatkozó szabályzat

A döntéshozatal átláthatóságát biztosítva június 25-én  közvitára bocsátották azt a határozattervezetet, amely a „Bihar megye területén veszélybe került állatok elhelyezésére- amely esetben elrendelték a menhelyre való kerülést- vonatkozó közszolgáltatás szervezéséről és működéséről  szóló szabályzattal” kapcsolatos.

        A Bihar Megyei Tanács folyamatosan biztosítja a veszélyeztetett állatokkal kapcsolatos közszolgáltatást, azon esetekben, amelyeknél a menhelyen való elhelyezésére vonatkozó rendelkezést bocsátanak ki. Egyebek mellett a veszélyben lévő állatok kategóriájába sorolják: azokat a megsérült vagy megkínzott állatokat, akik egymás ellen vagy más állatokkal harcolnak, más állatok idomítására vagy agresszivitásuk ellenőrzésére használják, fogságban tartott vad- vagy háziállatokat, akikre fegyverrel lőttek, vagy a közutakon felügyelet nélkül hagyott lovakat, szarvasmarhákat, juhokat és kecskéket.

      A Közlekedési Rendőrség munkatársai amikor megállapítják, hogy egy állat veszélyben van, akkor azonnal elrendelik, hogy 45 napra a menhelyen helyezzék el. Ezen rendelkezést utólag közlik a Bihar Megyei Tanáccsal, amely továbbítja az információkat a menhelyi elhelyezést biztosító szolgáltatónak, valamint az állat tulajdonosának, amennyiben ez a személy ismert.

      A menhelyre kerülő állatok esetében a szolgáltató felelős: a veszélyben lévő állat befogásáért, átvételéért, szállításáért, a sürgősségi állatorvosi segítségnyújtásért, a menhelyre való szállításért, féregtelenítésért, és beoltásért, valamint a megállapított betegségek esetében nyújtott kezeléséért, az elhelyezésért, és élelmiszert biztosít az állatoknak, ameddig a menhelyen lesznek.

      A Bihar Megyei Tanács fedezi azon szolgáltatok összes költségét, amelyekkel szerződést kötött, a jogszabályok alapján megállapított díjszabások szerint, a menhelyen lévő állatnak nyújtott bármilyen típusú szolgáltatás esetében. Erre a célra a megyei önkormányzat pénzt különít el a költségvetésében.

      A szabályzat ugyanakkor tartalmazza azokat a jogokat és kötelezettségeket is, amelyek a menhelyre szállított állatok gazdáira vonatkoznak, akik kérik ezek visszajuttatását számukra.

      A határozattervezetet tanulmányozni lehet a megyei önkormányzat Tanácsosokkal való kapcsolattartással foglalkozó Osztály irodájában, valamint a  tanács saját honlapján, a www.cjbihor.ro   címen, a Közérdekű információk/Átláthatóság/Döntéshozatali átláthatóság rovatnál.

Az érdeklődök, az ajánlás értékű javaslatokat, ötleteket, véleményeket írásban küldhetik el a normatív jogszabályokkal kapcsolatban, a registratura@cjbihor.ro   e-mail címre, vagy a Bihar Megyei Tanács székhelyére, a megyei önkormányzat honlapján való közzétételtől számított 10 (tíz) napon belül. 

Előző Fehér, Bihar és Kolozs megyék együttműködése az Erdélyi-szigethegység fejlesztéséért

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor