Contact

Közvitán az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi útra vonatkozó környezetvédelmi engedély

Itthon > Uncategorized > Közvitán az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi útra vonatkozó környezetvédelmi engedély

Az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út műszaki projektje a környezetvédelmi engedély megszerzésének szakaszába került, ami egy fontos lépés ezen infrastrukturális beruházás megvalósításában. 

Elkészült a beruházás felmérésére vonatkozó tanulmány és a környezeti hatásvizsgálat is, ezek a dokumentumok szükségesek a környezetvédelmi engedély kiadásához. A  szaktanulmányokat közvitára bocsátotta az Országos Környezetvédelmi Ügynökség (ANPM).

A közvitára vonatkozó felhívás május 22-én jelent meg az ügynökség honlapján. A közzétett dokumentumokkal kapcsolatos írásbeli véleményeket/ észrevételeket/ megjegyzéseket az illetékes környezetvédelmi hatóság, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség  székhelyére ( Splaiul Independenței 294. szám, Bukarest 6. kerület) lehet küldeni 2023. június 29-ig.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke a következőket nyilatkozta:

„Hidak épülnek, ugyanis a gyorsforgalmi út  átível a Fehér- és Fekete- Körösön is. Az a döntés született, hogy a természetes élőhelyek védelmében megváltoztatják a nyomvonalat és áthelyezik a közúti csomópontot Kisjenő térségében, ,annak érdekében, hogy ne érintse a védett természeti területeket.  Figyelembe véve, hogy az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út nyomvonala nem halad át a Natura 2000 közösségi jelentőségű élőhelyek területén, június végén megkaphatjuk a környezetvédelmi engedélyt, azt követően, hogy lezárul a nyilvános közvita utolsó szakasza.

Tekintettel a nyomvonal megváltoztatására Arad megyében, Kisjenő városával határos térségben, ebben az időszakban végzik el az utolsó földfúrásokat az új útvonalon, valamint  elkészítjük az új kisajátítási folyosón lévő földterületek tulajdonosainak listáját.

Június utolsó hetében négy nyilvános közvitát fognak szervezni a következő településeken: Nagyvárad, Nagyszalonta, Arad és Kisjenő.

„Terveink szerin júliusban rendelkezésünkre fognak állni a szükséges engedélyek és jóváhagyások a vonatkozó kormányhatározatok elfogadásához. Ezek a beruházás műszaki-gazdasági mutatóinak jóváhagyásával, valamint az projekt által érintett földterületek kisajátításával kapcsolatosak. Ily módon augusztusban kiírhatjuk a tendert a kivitelezést végző cégek kiválasztására, amelyek a gyorsforgalmi út három szakaszát fogják megépíteni.”, fűzte hozzá Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A négysávosra tervezett út hossza 120,1 kilométer lesz. A projekt szerint összeköttetést alakítanak ki Nagyszalontával (Bihar megye), amely egy 5 kilométeres útszakasz lesz, az Araddal kapcsolatot teremtő rész hossza 3 kilométer lesz, valamint a magyarországi határátkelőhöz (Nagyszalonta-Békéscsaba) vezető összekötő út pedig 9,85 kilométer. Az út teljes hossza eléri a 138 kilométert.

Mint ismeretes a projekt megvalósíthatósági tanulmányát 2022. decemberében fogadták el, a beruházás jelenleg a tervezés szakaszában van. A munkálatok kivitelezésénél három szakaszt állapítottak meg a következők szerint: Nagyvárad-Nagyszalonta, Nagyszalonta- Kisjenő, valamint Kisjenő – Arad.  A megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt becsült összértéke 10,7 milliárd lej, azaz 10.710.315.053,99, lej áfával együtt.

Előző Tendert írtak ki a diófási pszichiátriai kórház egyik épületének felújítására

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor