Contact

Látogathatóvá tettek egy barlangot Nagyvárad közelében

Itthon > Uncategorized > Látogathatóvá tettek egy barlangot Nagyvárad közelében

Bihar megye egy újabb turisztikai látványosággal lett gazdagabb, ami alig 30 kilométerre található Nagyváradtól. A Drágcséke (Drăgești) községben kialakított, turisták által bejárható 5 kilométeres barlangi körútról van szó.  

A  május 14-én, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón jelentette be a beruházás befejezését Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, valamint a projketben részt vevő partnerek: Delia Farcaș, Drágcséke község polgármestere, Horia Carțiș, a Védett Területek  Országos Ügynökségének (ANANP) megyei osztályvezetője és Viorel Lascu  barlangász, a munkálatok kivitelezésében közreműködő tanácsadó.

A körút két barlangot foglal magába: az egyik az Isztrákos-barlang, amelyet renbetettek és látogathatóvá vált, a másik pedig a tasádfői barlang, amelybe csak a barlangászok mehetnek be. Ugyanakkor két megfigyelőpontot és egy pihenőhelyet alakítottak ki, beleértve egy különleges területet az Isztrákos-barlang körül, építettek egy függőhídat és létesítettek egy alacsony nehézségi fokú Via Ferrata útvonalat is.

„Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy megyénk nagyon jelentős turisztikai potenciállal rendelkezik, amelynek kiaknázását, népszerűsítését tűzte ki célul a Bihar Megyei Tanács. Ennek érdekében a Bihar Megyei Tanács együttműködik az ANANP-al és a polgármesteri hivatalokkal, hogy több projektet valósítson meg, amelyek hozzájárulnak a turisztikai infrastruktúra fejlesztéséhez. A Bihar megyei turisztikai látványosságok most egy látogatható barlanggal bővűltek, ami Nagyváradról mindössze 30 percre található. Legutóbb 12 éve vált látogathatóvá egy barlang Bihar megyében.”, közölte Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Az Isztrákos-barlang 2024. május 18-tól látogatható. Eleinte a 0259/324545 telefonszámon kell bejelentkezniük azoknak, akik meg akarják nézni a barlangot.

Az Isztrákos-barlangba 20 lejbe kerül a belépőjegy egy felnőtt számára és 15 lejbe egy öt év feletti gyermeknek. A 15 főt meghaladó csoportok esetében egy belépőjegyért 15 lejt kell fizetnie egy felnőttnek és 5 lejt az 5 év feletti gyermekeknek. Igyenes a belépés Drágcséke község lakosai és az 5 év alatti gyermekek számára, valamint a fogyatékkal élőknek.

„Nagyon fontos számunkra ez a projket. Szeretnénk kiemelni a község valamennyi természeti látványosságát, annak érdekében, hogy a környékre vonzzuk a turistákat és a község fejlődjön. Az a célunk, hogy a Bihar megyeiek és nemcsak ők is élvezhessék a természeti szépségeket, amelyekkel megáldott bennünket az Isten”, jelentette ki Delia Farcaș, Drágcséke község polgármestere.

Az Isztrákos-barlang esetében világítóberendezést és megfigyelőrendszert alakítottak ki.  A barlang több pontján olyan érzékelőket helyeztek el, amelyek mérik a széndioxid mértékét, a hőmérsékletet, a páratartalmat és a légáramlást. Ugyanakkor a bejáratnál egy olyan mozgásérzékelő rendszert működtetnek, amely méri, hogy hányan tartózkodnak a barlangban és hányan jöttek ki. A barlang világítása teljes egészében zöld energiából történik a  közelben elhelyezett napelemes rendszernek köszönhetően.

Az Isztrákos-barlang nagyon különleges, ugyanis egy olyan övezetben található, ahol nincsenek barlangok, és nagyon közel van Nagyváradhoz. Azon túl, hogy a föld fosszíliákkal való evolúciciójának egy szakaszát örökíti meg a biológiai sokféleséggel együtt, egy történelmi érdekességel is rendelkezik , ami azt is jelenti, hogy a térség lakott volt. Valamikor bizonyos rituálékat tartottak itt, mert középkori áldozati tőröket találtak a helyszínen. A barlang egy olyan fantasztikusan szép környezetben található, ahol víz, mészkő, kövűletek és gazdag növényvilág is van”, hangsúlyozta Viorel Lascu tanácsadó.

„A Drágcséke községben megvalosúló projekt egy konkrét példája az ANANP és a Bihar Megyei Tanács, valamint a többi Bihar megyei polgármesteri hivatal együttműködésében zajló beruházások jó gyakorlatának ”, fűzte hozzá Horia Carțiș, az ANANP osztáyvezetője.

A „Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a ROSCI0240 Tasádfő közösségi jelentőségű védett terület megőrzése érdekében, SMIS kód 152285” elnevezésű projekt aa Védett Területek Országos Ügynöksége (ANANP), mint projektvezető, a Bihar Megyei Tanács és Drágcséke ( Drăgești)  Polgármesteri Hivatala közötti együttműködési megállapodás alapján valósul meg. 

A projektet a 2014-2020 közötti Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretéből finanszírozták. A finanszírozási szerződés értéke 11.158.155,09 lej áfával együtt,  ez az összeg vissza nem térítendő.

Előző Nyolcvanegy település nevezett be a Bihar megyei takarítási bajnokságra

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor