Contact

Megkezdődik a nagyváradi repülőtér fejlesztésére vonatkozó beruházás

Itthon > Uncategorized > Megkezdődik a nagyváradi repülőtér fejlesztésére vonatkozó beruházás

A Bihar Megyei Tanács január 12-i rendkívüli ülésén jóváhagyta a kisajátítási eljárás elindítását a következő projekt megvalósításának érdekében: „A Nagyváradi Repülőtér infrastruktúrájának korszerűsítése és fejlesztése”.

Az elfogadott határozat tartalmazza a beruházás kivitelezéséhez szükséges kisajátítási folyosót alkotó földterületek jegyzékét, amelyek összesen 298.248 négyzetmétert tesznek ki. Az értékelést végzők által készített jelentés szerint a kárpótlások összege eléri az 5,7 millió lejt.

Mint ismeretes a projektnek négy célkitűzése van: (1) a kifutó- és leszállópálya meghosszabbítása, (2) az utasok ki-és beszállására használt övezet bővítése, (3) az övezet körbekerítése és egy biztonságos útvonal létesítése, valamint (4) a javításhoz és karbantartáshoz szükséges berendezések beszerzése.

A kifutópályát  400 méterrel hosszabbítanák meg  déli irányba (azaz Nagyürögd felé), így eléri a 2.500 métert, ezáltal növekedne a légikikötő működési kapacitása. Jelenleg a légitársaságok súlykorlátozásokat alkalmaznak a felszálláskor (kevesebb utast szállítanak és kevesebb üzemanyaggal töltik meg a repülőgépeket). A kifutópálya meghosszabbítását követően a légitársaságok maximális kapacitással használhatják a  Boeing 737- 800-as  és az  Airbus A320 –as   típusú gépeket, így hosszabb utakat is képesek lesznek megtenni. 

Ugyanakkor a projekt magába foglalja a precíziós leszállást elősegítő eszközök, valamint a fényjelző rendszer beszerzését és felszerelését a kifutópálya végén, Nagyürögd felől. Ezen berendezések használatával már nem kellene igénybe venni a Nagyvárad feletti légteret a repülőgépeknek, mivel a leszállás iránya nem északról, hanem dél felől történne. Ezenkívül ez jelentősen csökkenti az üvegháztartású gázok megjelenését, valamint a repülőgépek által okozott zajszennyezést a  Nagyvárad feletti légtérben.

Egy másik célkitűzés az utasok ki-és beszállására használt övezet bővítése 32 ezer négyzetméterrel, amely által növekszik a Boeing 737 –es  és Airbus  A320-as típusú nagy  repülőgépek parkolóhelyeinek száma. Így lehetséges lesz több repülőgép egyidejű kiszolgálása, különösen csúcsidőben. Jelenleg a Nagyváradi Repülőtér csak két ilyen típusú hellyel rendelkezik, a másik négy helyet kisebb méretű repülőgépek használhatják, mint például az ATR 42-es vagy az ATR 72-es.

 A 90/2021.04.27. számú megyei tanácsi határozat alapján „A Nagyváradi Repülőtér infrastruktúrájának korszerűsítése és fejlesztése” című projekt összértéke  bruttó 132.785.734,12 lej. A finanszírozást a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) 2014-2020 keretéből biztosítják.   

Előző Megyei úttá minősítették a leendő Bihari körgyűrűt

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor