Contact

Metropolisz-körgyűrű épül a jobb mobilitás elősegítésére

Itthon > Uncategorized > Metropolisz-körgyűrű épül a jobb mobilitás elősegítésére

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke a szeptember 29-i sajtónyilatkozatában beszélt egy metropolisz-körgyűrű építéséről Nagyvárad déli övezetében, amelynek hossza 20 kilométer lesz.  

A terelőút kétsávos lesz, menetirányonként egy-egy, és megyei út besorolású. Ez gördülékenyebbé teszi a személy –és áruforgalmat a Nagyváradi Metropolisz Övezetben (ZMO). Ez a projekt, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, valamint Nagyváradi Metropolisz Övezetben lévő községekkel, azaz Fugyivásárhellyel, Váradszentmártonnal és Nagyürögddel való egyeztetés nyomán valósulhat meg.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke ismertette a tervezett új körgyűrű nyomvonalát: „A metropolisz-körgyűrű Nagyváradtól mintegy tíz kilométernyire indulna, Fugyivásárhely Kolozsvár felőli határából, majd megkerülve Váradalpárt, elérne Félixfürdő Belényes felőli kijáratához. Onnantól a 76-os országúttal kereszteződne egy viadukttal Kardó felé. Majd a terelőút nyomvonala Nagyürögd község irányába folytatódna, megkerülve Oláhapátit, és csatlakozna Nagyürögd területén az Arad felé vezető országúthoz és a leendő Nagyvárad-Arad gyorsforgalmi úthoz”.

A metropolisz-körgyűrű finanszírozását az Anghel Saligny Országos Befektetési Programból biztosítanák, amelynek keretében minden területi-közigazgatási egységnek ajánlva van egy minimális összeg elkülönítése.

„Ezen összeget figyelembe véve döntöttünk, hogy partnerségi megállapodást kössünk a polgármesteri hivatalokkal annak érdekében, hogy megvalósíthassuk ezt a fontos projektet. A terelőút építésének finanszírozását a Bihar Megyei Tanácsnak elkülönített bruttó 140 millió lejből, valamint a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalnak juttatandót bruttó 43 millió lejből biztosítjuk, Ehhez az összeghez még hozzáadódik a Bihar Megyei Tanács által biztosított társfinanszírozás értéke. A projekt becsült költsége mintegy 200 millió lej, azaz körülbelül 40 millió euró. Köszönettel tartozom Birta polgármester úrnak, ugyanis jóváhagyta azt, hogy a Nagyváradnak elkülönített összeget erre a projektre fordítsák, valamint Fugyivásárhely, Váradszentmárton és Nagyürögd polgármestereinek is, hogy támogatták ezt a beruházást és fedezni fogják bizonyos dokumentációk elkészítésének költségeit is”, közölte Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A Bihar Megyei Tanács szeptember 29-i rendkívüli ülésén a képviselő-testület tagjai jóváhagyták, hogy a megyei önkormányzat  együttműködési megállapodást kössön a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, valamint Fugyivásárhely, Váradszentmárton és Nagyürögd község polgármesteri hivatalaival.

Azt követően, hogy a helyi tanácsok jóváhagyják az együttműködési megállapodásokat és minden érintett fél aláírja azokat, elkészül a megvalósíthatósági előtanulmány úgy, hogy a 95/2021. számú sürgősségi kormányrendelet végrehajtási utasításainak hatályba lépésétől számított 45 napon belül elfogadják a beruházás mutatóit.

Majd a következő hónapokban kidolgozzák a hatástanulmányt, jövő tavaszig pedig elfogadják a műszaki-gazdasági mutatókat, valamint meghirdetik a tervezésre és a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást. 

Előző Megalakult az Air Oradea elnevezésű helyi légitársaság

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor