Contact

Minden szükséges engedélyt megkapott az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi útra vonatkozó projekt

Itthon > Uncategorized > Minden szükséges engedélyt megkapott az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi útra vonatkozó projekt

Bihar megye egyik legfontosabb infrastrukturális projektje, az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út megvalósítása minden szükséges engedélyt megkapott ahhoz, hogy a román kormány határozatot hozzon a beruházás műszaki-gazdasági mutatóinak elfogadásáról.   

A közberuházások jóváhagyásával foglalkozó minisztériumok közötti vegyesbizottság kedvezően véleményezte a gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányát.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke kifejtette, hogy melyek a projekt megvalósításával kapcsolatos további lépések: „Jövő tavaszig, a kivitelezési munkálatok megkezdéséig a következőket kell elvégezni: (1) novemberben kellene elfogadni a projekt által érintett földterületek kisajátítására vonatkozó kormányhatározatot, valamint ki kell bocsátani a kisajátítási rendelkezést; (2) november végéig kell elkészíteni a műszaki tervet, decemberig pedig a  közlekedésbiztonsági tanulmányt; (3)  az év végéig meg kell hirdetni a tenderpályázatot a kivitelező kiválasztására, valamint (4)  jövő év tavaszán már alá lehet írni a kivitelezési szerződéseket a nyertes cégekkel, a gyorsforgalmi út három szelvényének kivitelezésére.

A négysávosra tervezett gyorsforgalmi út hossza 120,1 kilométer lesz, amihez még hozzáadódnak a  nyomvonal mentén lévő főbb városokkal való összeköttetést biztosító útleágazások. Bihar megyében három fő közlekedési csomópontot alakítanak ki.  A projekt szerint összeköttetést alakítanak ki Nagyszalontával (Bihar megye), amely egy 5 kilométeres útszakasz lesz, az Araddal kapcsolatot teremtő rész hossza 3 kilométer lesz, valamint a magyarországi határátkelőhöz (Nagyszalonta-Békéscsaba) vezető összekötő út pedig 9,85 kilométer.

A gyorsforgalmi út teljes hossza mintegy 138 kilométer lesz, az Arad felé vezető leágazással együtt, amely mintegy három kilométer. A nyomvonalon 86 híd és átjáró fog épülni, figyelembe véve a Nagyszalonta- Kisjenő övezetében található biodiverzitási területre vonatkozó szabályozásokat..

A munkálatok kivitelezését három szakasztra osztották a következők szerint: Nagyvárad-Nagyszalonta, Nagyszalonta- Kisjenő, valamint Kisjenő – Arad.  A megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt becsült összértéke 11,7 milliárd lej áfával együtt, a kivitelezésre tervezett időszak pedig 24 hónap.

A Bihar Megyei Tanács jóváhagyta az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társaság (CNAIR), valamint a Bihar Megyei Tanács, az Arad Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és az Aradi Polgármesteri Hivatal közötti partner-megállapodást a projekt megvalósítására. 

Előző Megkezdődik Bihar község körgyűrűjének építése

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor