Contact

Miniszteri látogatás az épülő tudományos kutatási központban

Itthon > Uncategorized > Miniszteri látogatás az épülő tudományos kutatási központban

Bihar megyei munkalátogatáson vett részt április 20-án Sebastian Burduja, kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszter, aki megtekintette a Nagyváradon épülő Tudományos és Technológiai Parkot.

A tárcavezető sajtótájékoztatót tartott, amelyen részt vett Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és Călin Roman, a kivitelező cég képviselője is. 

„A produktivitás fokozása jelenti a gazdasági növekedés alapját, ennek eléréséhez pedig be kell fektetni a kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységekbe. Örülünk annak, hogy a kutatásra szánt  idei költségvetés 70 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, azonban nagyon fontos, hogy a finanszírozást, a kutatás felé irányítsák, amelynek hatékonysága a reálgazdaság tekintetében fog érződni. Ezzel a céllal hozzák létre a Tudományos és Technológiai Parkot, akárcsak a leendő intelligens szakosodási parkokat is, amelyek finanszírozása európai uniós alapokból fog történni. Ez az az irányvonal, amelyet Románia kormánya követ, hogy támogassuk és elősegítsük a kutatásokat, a reálgazdaság növekedésének érdekében”, jelentette ki Sebastian Burduja, kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszter.

A központ létesítése a Bihar Megyei Tanács egyik projektje, amelyet európai uniós forrásokból valósítanak meg a 2014-2020-as Regionális Operatív Program keretéből.  A Tudományos és Technológiai Park technológia különféle szolgáltatások fog nyújtani a cégeknek, a következő területeken: öko-technológiák és fejlett anyagok, információs és kommunikációs technológiák, világűr és biztonság, egészségügy, biokémia, energia, környezet és klímaváltozások.

„Már teljes egészében elkészült az épület szerkezete, a tetőzet pedig 90 százalékban, az ingatlan külső falazatának építése pedig 80 százalékban. Jelenleg az elektromos és vízvezeték-rendszer kialakításán dolgozunk, és hamarosan befejezzük az amfiteátrum építését. Az építkezés az ütemtervnek megfelelően halad, az   összmunkálatok mintegy 45 százaléka készült el eddig”, mondta el Călin Roman, az Erbașu Transilvania cég igazgatója.

„Mind Bihar megye, mind Nagyvárad számára nagyon fontos az, hogy megteremtsük  a gazdasági fejlődést feltételeit. Ez azt jelenti, hogy összetettebb, versenyképesebb gazdaságra van szükségünk, hatékonyabb termelékenységgel, és amelyben a munkavállalók jövedelmei is magasabbak. A Bihar Megyei Tanács ezen projekt megvalósításával olyan infrastruktúrát hoz létre, amely megfelel a cégek elvárásainak, annak érdekében, hogy fejlesszék a termelési folyamatokat. A Nagyváradi Egyetem pedig olyan szolgáltatásokat biztosít, amelyeket aztán igénybe vesznek a cégek. Ezek a célkitűzések akkor valósulhatnak meg ha folytatjuk a beruházásokat, ha az egyetem együttműködik az üzleti szférával, a technológiai fejlesztések átültetése érdekében.”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A központ magába foglalja a földszinttel és két emelettel (F+2E) rendelkező, 5.417,78 négyzetméteres alapterületű épület megépítését és felszerelését bútorokkal és a tervezett laboratóriumok kutatóberendezésekkel való ellátását, egy 63 férőhelyes parkoló kialakítását, valamint egy kerékpártároló elhelyezését. A laboratóriumokat kutatási célokra, prototípusok fejlesztésére, a mesterséges intelligencia tanulmányozására fogják használni, valamint úgynevezett Open Lab és Makers Eco-System típusú laboratóriumok is lesznek. Az első emeleten egy 300 férőhelyes konferenciatermek alakítanak ki.

Mint ismeretes a munkálatokat a CONSTRUCȚII ERBAȘU Rt (fővállalkozó). és az ABED NEGO COM cégek alkotta konzorcium végzi. A beruházás összértéke. 39.768.307,19 lej áfával együtt.

Sebastian Burduja miniszter olyan települések polgármestereivel is találkozott, ahol nincs internetkapcsolat, majd a Nagyváradi Egyetemen folytatott megbeszéléseket az együttműködési lehetőségekről.

„Nagyon hasznos megbeszélést folytattam a Nagyváradi Egyetem vezetőségével. Felvázoltunk néhány lehetőséget, hogy a tudományos központ tekintetében miként tudna az egyetem együttműködni, a helyhatóságokkal valamint az országos kutatási és fejlesztési intézményekkel. A minisztériumhoz 47 ilyen intézmény tartozik, amelyek a termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos kutatásokkal foglalkoznak, mint például a mezőgazdaság, anyagfizika, kémia stb. Kijelöltünk néhány lehetséges témát, amelyekről májusban fogunk megbeszélést folytatni, annak érdekében, hogy a legjobb romániai intézmények jelen legyenek Nagyváradon”, tette hozzá Sebastian Burduja, kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszter.

Ezt követően a miniszter folytatta Bihar megyei munkalátogatását Esküllő hegyvidéki részén, a szélessávú internet biztosításával kapcsolatos projekt befejezése kapcsán.  

Ugyancsak április 20-án a nagyváradi városházán került sor a következő projekt elindítására: „A kommunikációs szolgáltatások különféle eszközökkel történő használatának támogatása a kedvezményezettek számára, a fehér típusú területekre összpontosítva, 7. Komponens, Digitális átalakulás, I.11 Beruházás”.

A beruházás célja a nagyon nagy sebességű internet-hozzáférés biztosítása azokon a területeken, ahol a piac önmagában nem tudja ezt megvalósítani, például a falvakban, a hátrányos helyzetű övezetekben. A minimális sebességnek el kell érnie a 100 Mbps- ot, amely a jövőben növelhető lesz, a hálózatok pedig  FTTB/H és/vagy 5G-ek lesznek.  Erre a célra 94 millió eurót különítettek el, amely összegből a Kutatásért, Innovációért és Digitalizálásért felelős Minisztérium legalább 945 romániai falu internet lefedettségét fogja biztosítani. 

Előző <strong>Haladnak a váradszentmártoni körgyűrű kivitelezési munkálatai</strong>

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor