Contact

Minisztériumi pénzátutalás a területrendezési tervre

Itthon > Uncategorized > Minisztériumi pénzátutalás a területrendezési tervre

A Bihar Megyei Tanácshoz megérkezett az első európai uniós pénzátutalás az Országos Helyreállítási Program (PNRR) keretében a megyei területrendezési terv kidolgozására.

A 2022.06.14/69931. számú finanszírozási szerződés alapján az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) 10. komponense- Helyi alap, I.4-  Területrendezési és urbanisztikai dokumentumok térinformatikai formátumú kidolgozása/aktualizálása elnevezésű program keretében benyújtott pályázat kapcsán a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium (MDLPA) elbírálta a 2022.07.15./1. számú átutalási kérelmet, és  jóváhagyta 756.840 lej átutalását a Bihar Megyei Tanács folyószámlájára.  A szaktárca ezt az összeget tartotta elszámolhatónak a kiadások ellen értékeként. Ebből 636.000 lejt tesz ki a PNRR- alapokból történő hozzájárulás, 120.840 lej pedig az elszámolható kiadásoknak megfelelő áfa összege.

A minisztérium által átutalt 756.840 lej megegyezik a területrendezési terv aktualizálását végző bukaresti URBAN-TEAM Kft. által eddig kibocsátott számlákon szereplő összeggel. A 2020.04.06/67. számú szolgáltatási szerződés a „Szolgáltatások a Bihar megyei területrendezési terv aktualizálására” vonatkozik.

A szolgáltatási ütemterv szerint az átutalási kérvény megjelenésétől kezdődően a projekt megvalósítása a következő szakaszban található:

  • I. szakasz – Lezárult– Előkészítő tanulmányok kidolgozása, Analitikus előkészítő tanulmányok kidolgozása tájékoztató jelleggel;
  • II. szakasz – Lezárult – A jelenlegi helyzet elemzése, a fejlődést befolyásoló tényezők feltérképezése, a felmerülő problémák, működési zavarok, irányvonalak kiemelésével, valamint a természeti vagy kulturális potenciállal rendelkező területek megállapítása/ Általános és tájékoztató jellegű felmérés;
  • III. szakasz – Lezárult– Bihar megye területfejlesztési stratégiájának kidolgozása/ a területrendezési terv alkalmazására vonatkozó akcióterv kidolgozása-területi közpolitikák, programok és projektek;
  • IV. szakasz – Folyamatban van a megvalósítása – a területrendezési terv aktualizálásához szükséges jóváhagyások és engedélyek megszerzése;
  • V. szakasz – Nem kezdődött el – Bihar megye területrendezési tervének véglegesítése, az engedélyekben és/vagy megállapodásokban lévő összes megjegyzés beillesztése a tervbe.

Mint ismeretes a megyei területrendezési tervének kidolgozására vonatkozó finanszírozási szerződést júniusban írták alá a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériumban.  Ez az első támogatás a PNRR keretéből, amelyet a Bihar Megyei Tanács kapott meg.

A megyei területrendezési terv az az alapdokumentum, amelyhez igazodik bármilyen Bihar megyei település általános urbanisztikai terve (PUG).

A megyei területrendezési tervnek irányadó jellege van, és a megye társadalmi-gazdasági fejlesztési programjának térbeli megvalósítását foglalja magába. A megyei területrendezési terv összhangban van az Országos Területrendezési Tervvel, az Övezeti Területrendezési Tervvel, az ágazati kormányprogramokkal, valamint egyéb fejlesztési programokkal. A megyei területrendezési tervet kötelezően alkalmazni kell a többi területrendezési és urbanisztikai terv kidolgozásánál, amelyek részletezik az előírásokat.

A 2020.04.06.67. számú szolgáltatási szerződés alapján az Urban Team Kft. végzi el a megyei területrendezési terv. A szerződés értéke 946 050 lej áfával együtt.

Az összeg elszámolására vonatkozó projektet a következő program keretében nyújtották be: az Országos Helyreállítási Terv 10. komponense- Helyi alap, I.4-   Területrendezési és urbanisztikai dokumentumok térinformatikai formátumú kidolgozása/aktualizálása.

Előző Elkészült a nagyszalontai tanuszoda

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor