Contact

Munkamegbeszélés a polgármesterek és az energiaügyi szakértők között

Itthon > Uncategorized > Munkamegbeszélés a polgármesterek és az energiaügyi szakértők között

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és Mircea Man, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE)  alelnöke munkaértekezleten vett részt, amelyen jelen volt 18 Bihar megyei település polgármestere vagy képviselője. Olyan községekről van szó, amelyek folyamatban lévő projekttel rendelkeznek a földgázhálózat bevezetése vagy bővítése tekintetében.

A február 8-i megbeszélésen jelen voltak a Distribuție Energie Electrică Románia Bihar megyei fiókjának, és a földgáz- és energiaelosztó cégek képviselői, valamint a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség küldötte.  

A találkozón a Bihar megyei energiaágazattal kapcsolatos kérdésekről volt szó, mint például az ilyen jellegű projektek kivitelezésében tapasztalt nehézségek és pozitívumok, az ANRE és az önkormányzatok közötti együttműködés a projektek kivitelezhetőségének biztosítása érdekében, valamint a jelenlegi infrastruktúra javításának módozatai, a további finanszírozás és a még szükséges források felmérése.

Ugyanakkor szó volt az országos energetikai ágazatra vonatkozó szabályozásokról és szakpolitikáról, valamint arról, hogy ezek miként befolyásolhatják a helyi projekteket, továbbá az energetikai ágazatba történő beruházások feltérképezéséről. 

„A Bihar Megyei Tanács és a polgármesteri hivatalok munkájának köszönhetően Bihar megye fejlődik, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy sok projektet valósítanak meg európai uniós alapokból a POIM programon keresztül, és kormányzati finanszírozással is az Anghel Saligny Program keretéből. Nagyon nyitottan álltunk hozzá a mostani eszmecserére is, és megoldásokat fogunk találni, hogy a dolgok jól működjenek.  Többek között mi közvetítünk a közigazgatási-területi egységek, valamint a fontos feladatokkal rendelkező szolgáltatók és az ide vonatkozó törvényeket jól ismerő szakemberek között ”, jelentette ki Mircea Man, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke.

„Minden projekt esetében nagyon jól együttműködünk az ANRE-vel. Ha a dokumentáció jól volt elkészítve, akkor minden esetben támogatott a hatóság, és nagyon gyorsan kiadták a szükséges engedélyeket. A Bihar Megyei Tanács, a polgármesteri hivatalok és a szolgáltatók közösen dolgoznak a projektek megvalósításának érdekében. Az egyik beruházás, amelyik reményeink szerint újra fog indulni, az a Mezőtelegd és Bánffyhunyad között gázhálózat kiépítése. Reméljük, hogy ez a projekt szerepelni fog a Transgaz cég beruházási tervében, ily módon a megye keleti részének települései is  csatlakozhatnak majd ehhez a vezetékhez.  ”,  nyilatkozta  Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

Bihar megyében 42 polgármesteri hivatal rendelkezik a földgázhálózat bevezetésére vagy bővítésére vonatkozó projekttel, amelyeket európai uniós, kormányzati vagy helyi forrásokból finanszíroznak:

* Kormányzati alapokból, az Anghel Saligny Országos Beruházási Programon keresztül: Kisősi, Bályok, Bihar, Cséffa, Harangmező, Alsólugos, Papfalva, Szentjobb, Vizesgyán, Rév, Érszőllős, Gyapju, Biharhosszúaszó, Miklóirtás, Köröskisjenő, Mezőszakadát, Tenke, Feketebátor, Kiskopács, Drágcséke és Tulka.

* Európai uniós alapokból a POIM elnevezésű  programon keresztül: Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpélyi, Rény, Bontesd, Vasaskőfalva, Dragánfalva és Belényesirtás esetében;

* Európai Uniós alapokból a keresztül, a PNRR elnevezésű programon keresztül: Váradszentmárton, Élesd, Esküllő, Cécke, Mezőtelegd, Illye és Alsókocsoba esetében;

* A helyi költségvetésből és a Bihar Megyei Tanács által biztosítandó forrásokból: Vaskohsziklás , Biharlonka, Oláhszentmiklós, Feslsőderna, Érábrány és Vámosláz esetében

Előző Jól haladnak a váradszentmártoni körgyűrű kivitelezési munkálatai

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor