Contact

Nagyváradon épül Románia első repülőtéri rakományterminálja

Itthon > Uncategorized > Nagyváradon épül Románia első repülőtéri rakományterminálja

Június 7-én került sor a CTPark Nagyváradi Rakományterminál elnevezésű projekt hivatalos elindítására a nagyváradi repülőtéren, amely a CTP Románia cég magánbefektetése. 

A beruházásra szánt összterület 14,4 hektár, a CTPark nagyváradi áruterminál ipari projektje több mint 60.000 négyzetméteres terület foglal majd el. Ez három különálló épületből, valamint a 22.100 négyzetméteres repülőtéri infrastruktúrából áll majd, amely magába foglalja a kifutópályát, a csatlakozási platformot és a repülőgépek parkolását biztosító részt.

A projekt bemutatásakor, a nagyváradi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón részt vett Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Alina Silaghi, a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója, Răzvan Horga, a Nagyváradi Repülőtér Rt. igazgatója, Ana Dumitrache, CTP Románia vezérigazgatója, valamint Valentin Roșu, CTP Románia építkezésekkel foglalkozó igazgatója.

A CTPark Nagyvárad Rakományterminál az első ipari projekt Romániában, amelynek keretében a légi áruszállítást lebonyolító terminál fog épülni.

„Jelenleg már rendelkezzünk egy aláírt szerződéssel egy olyan céggel, amely a leendő áruterminál keretében kíván tevékenykedni, és előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások- ideértve a teherszállítással foglalkozó cégeket- a terült 50 százalékának használatáról.             Örülün a sikeres projektnek, és azért vagyunk itt az összes partnerünkkel együtt, hogy biztosítsuk a határidőre történő és a megfelelő paraméterek szerinti átadást. Az ipari és logisztikai létesítmények piacvezetőjeként az ismertség nemcsak kiváltság, hanem nagy felelősség és elég nagy nyomás is, hogy időben és a legmagasabb minőségi paraméterek szerint teljesítsük a feladatot”, közölte Ana Dumitrache, a CTP Románia vezérigazgatója

Jelenleg a rakományterminál kialakításán dolgoznak. Ezt megelőzően megépítették a repülőgépek parkolóját a repülőtér kifutópályájával összekötő szakaszt. A CTP cég a május 2-15. közötti időszakban építette meg az összekötő pályát.

Răzvan Horga, a nagyváradi repülőtér igazgatója a következőket nyilatkozta: „Ez lesz az első olyan létesítmény a régióban, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a terminálból lehet majd ki- és berakodni az árut a repülőgépekbe, így nem szükséges a rakományt máshol, a  légikikötő területén kívül  elhelyezni, majd átrakodni a repülőgépek parkolójához. Ez egy nagy újdonság, és örülünk annak, hogy részesei lehetünk ennek a projektnek. Az áruterminál hozzájárul és kiegészíti az utasforgalom növelése és az infrastruktúra fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseinket. Jelenleg zajlanak az összesen 45 millió eurós értékű projektjeink, amelyek európai uniós finanszírozással valósulnak meg.”

A leendő áruterminál területén egyszerre négy közepes méretű, C típusú teherszállító repülőgép (Airbus 320 vagy Boeing 737) fog tudni parkolni. A tervek szerint a létesítmény 2023-ra lesz működőképes.  

„A nagyváradi lesz az első igazi áruterminál Romániában, így Nagyvárad rákerül azon városok listájára, ahol működő rakományterminálok találhatóak. Ez mindenképpen egy olyan többletet biztosít azon erőfeszítéseinkhez, hogy új befektetőket vonzzunk ide és a már meglévő beruházásokat fejlesszük. Nagyon örülünk annak, hogy idén megkezdődött a projekt megvalósítása, ugyanis mi azt tervezzük, hogy 2022 végére 11 akkreditált ipari parkunk legyen”, fűzte hozzá Alina Silaghi, a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta a megye infrastrukturális fejlesztésének fontosságát, kiemelve a közigazgatási hatóságok szerepét a gazdasági fejlődés feltételeinek megteremtésében:  

„Köszönettel tartozom a CTP cég munkatársainak, Ana Dumitrachénak és a csapatának, hogy a nagyváradi beruházás mellett döntöttek, és hogy ilyen felelősségteljesen dolgoztak a projekten. Ez egy fontos infrastrukturális projekt Nagyvárad és Bihar megye számára, ugyanis komoly infrastruktúra nélkül nincs fejlődés és nem történnek magánbefektetések. Helyhatóságként az a célkitűzésünk, hogy ne csak tétlen szemlélői legyünk a történéseknek, hanem próbáljuk megteremteni a fejlődési lehetőségeket. Remélem, hogy az elkövetkező években a repülőtér Nagyvárad és Bihar megye egyik fejlesztési és összeköttetést biztosító központja lesz.

A CTP társaság a következő két évben 36 millió eurót fog befektetni a nagyváradi repülőtéren megvalósítandó projekt kivitelezésébe.

A CTP csoport Európában az ipari és logisztikai területek fő fejlesztője és kezelője, a 2022. március 31. adatok szerint a portfóliójához tartozik mintegy 9,3 millió négyzetméter nagyságú bérbe adható terület tíz országban.

.

Előző Májusban 70 ezer lej értékben róttak ki bírságot illegális szemetelésért

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor