Contact

Nyílt napok: Látogatók a nagyváradi duális oktatási központban

Itthon > Uncategorized > Nyílt napok: Látogatók a nagyváradi duális oktatási központban

Több diákcsoport és a fiatalokat elkísérő szülők is megtekintették a nagyváradi duális oktatási központot június 8-án. A látogatókat, Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, Horea Abrudan, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség vezetője várta. Jelen voltak a projektben részt vevő kilenc cég és egyesület képviselői is.  

Az érdeklődőknek bemutatták a duális oktatási képzés előnyeit, a kampusz létesítményeit és felszereléseit, valamint ismertették az ősztől induló képzéseket.     A leendő diákoknak lehetőségük lesz arra, hogy egy jól fizető szakmát sajátítsanak el, a tanulmányaik időszaka alatt ösztöndíjat fognak kapni.  

A nagyváradi kampuszban indítandó duális képzés a 8. osztályt befejező diákoknak szól, akiknek ősszel kezdődik a líceumi oktatás. A diákok havi 400-1000 lej közötti ösztöndíjat kapnak, ingyenesen lakhatnak a kampusz internátusában, a bentlakásban lakók napi háromszor ingyen étkezhetnek, és ingyen szállítják őket az iskolából a duális központban.

A következő szakokra lehet majd beiratkozni: mechanika, ipari építkezések és egyéb közmunkák, elektromechanika, elektroautomatika és vegyipar. 

A nyolc épületegyüttesből álló kampusz keretében osztálytermeket, laboratóriumokat, műhelyeket alakítottak ki a különféle szakmák képzésére, ugyanakkor  egy étkezde, orvosi rendelők, uszoda és sportterem is fog működni, valamint egy 140 szálláshellyel rendelkező bentlakás is.

Június 9-én is folytatódik a nyílt nap 15.30-19.30 óra között lehet megtekinteni a kampuszt.   A következő időszakban Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és Horea Abrudan főtanfelügyelő több településre fog elmenni a kampusz népszerűsítése érdekében. Júliusban lehet beiratkozni a duális oktatási  központba.

A konzorciumnak összesen 18 tagja van, vagyis két helyhatóság: a Bihar Megyei Tanács (projketvezető) és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, öt tanintézmény: a nagyváradi Traian Vuia és Mihai Viteazul műszaki kollégiumok, az élesdi Alexandru Roman, a vaskohsziklási Unirea és a váradi Constantin Brâncuşi szaklíceumok, amelyek kiegészülnek a Nagyváradi Egyetemmel és a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel, valamint a következő kilenc magáncég és egyesület: Faist Mekatronic Kft., Connectronics România Kft, Vernicolor Rt, Celestica Kft, Purem Oradea Kft, Nidec Kft., Plexus Services RO Kft., Bihor West Szakmai Egyesület, Bihari Vállalkozások Szövetsége.

A projekt összértéke 147.009.818,89 lej áfával együtt, azaz több mint 29 millió euró. A projektet az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) keretéből finanszírozzák, a 15. Komponens – Oktatás, Reform 4.- Átfogó szakképzés megvalósítása a műszaki felsőoktatás számára elnevezésű kiírásának megfelelően. 

A duális oktatásra használandó épületkomplexum a Nagyváradi Egyetem és a leendő Tudományos és Technológiai Park szomszédságában található, a Ceyrat utca 4. szám alatt.

Előző Aláírták a szerződést a belényesi körgyűrű II. útszelvényének kivitelezésére

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor