Contact

Oktatási kampusz a duális képzésben részt vevő diákoknak

Itthon > Uncategorized > Oktatási kampusz a duális képzésben részt vevő diákoknak

Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke a szeptember 20-án megtartott sajtótájékoztatón bejelentette egy nagyváradi kampusz fejlesztését és berendezését a duális képzésben részt vevő diákok számára.  

A projektet az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) keretéből finanszírozzák.  A program oktatásra vonatkozó részének keretéből 338 millió eurót különítenek el tíz regionális konzorcium fejlesztésére, valamint tíz integrált szakoktatásra alkalmas kampusz fejlesztésére és felszereltségére.

 Ennek érdekében a Bihar Megyei Tanács egy konzorcium létrehozást kezdeményezi, amely a következő tagokból állna: a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Nagyváradi Egyetem, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, a szakiskolák és szaklíceumok, valamint a jelentősebb Bihar megyei cégek. A leendő konzorcium valamennyi tagjának feladatait a közeljövőben fogják meghatározni.

„A konzorcium megalakítása lehetővé tenné az egységes fellépést a duális képzés fejlesztéséért, annak érdekében, hogy a munkatársak képzettebbek legyenek, a magánszektor még aktívabban vegyen részt a leendő munkavállalók képzésében, szorosabb legyen a Nagyváradi Egyetem és az üzleti szféra közötti kapcsolat. Ily módon biztosítani tudjuk a fejlődés feltételeit. A megye fejlődésének érdekében a következő években arra van szükség, hogy a munkaerőpiacon megfelelő szakképzettséggel és jó bérrel rendelkező személyek jelenjennek meg. Ezért a következő években számunkra prioritás marad a duális képzés fejlesztése, nemcsak Nagyváradon, hanem Bihar megyében is”, közölte Ilie Bolojan a megyei önkormányzat elnöke.

Ugyanakkor a Bihar Megyei Tanács azt javasolja, hogy a  nagyváradi Ceyrat utcában épülő speciális oktatási központot alakítsák át duális képzési kampusszá.

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint csökkent a speciális oktatási intézményekbe beiratkozott sajátos nevelést igénylő gyermekek száma. A 2019-2020-as tanévben 853 ilyen diák tanult speciális oktatás központban, a 2020-2021-es tanévben pedig 773.

Ugyanakkor a speciális oktatási központok és a Bihar Megyei Tanfelügyelőség is azon a véleményen van,  nem indokolt az, hogy az összes ilyen típusú képzést biztosító iskola egy helyszínen működjön, hangsúlyozva, hogy nem lenne jó ha az óvodáskorúak közös épületben tanulnának a szakképzésben részt vevő magatartászavaros diákokkal. A különböző korú és más diagnózissal rendelkező diákok közötti kapcsolat az állapotuk stagnálásához vezethet.  

A tanügyminisztériumnak az a célja, hogy minél több sajátos nevelési igényű diákot integráljon a közoktatási hálózatba. Az épülő központ túlméretezett a Bihar megyei speciális oktatásra vonatkozó előrejelzésekhez és igényekhez viszonyítva.

„A kampusz könnyen átalakítható, ugyanis a beruházás eleget tesz egy általános iskolai központ szükségleteinek: bentlakással, műhelyekkel, tantermekkel, könyvtárral, orvosi rendelővel, étkezdével, konyhával rendelkezik. Ezért minden tekintetben megfelel egy általános oktatási intézmény helyszínének, ideértve a duális képzést is”, tette hozzá a sajtótájékoztatón  Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A helyszín is előnyt jelent a duális oktatásra alkalmas kampusz kialakítására. Ugyanis a Nagyváradi Egyetem és a leendő Tudományos és Technológiai Park szomszédságában található, amely a Bihar Megyei Tanács által megvalósítandó európai uniós finanszírozású projekt.

A Bihar megyei jelentősebb cégek is támogatják az ilyen típusú oktatási formát, szakembereket biztosítanak az oktatáshoz, hozzájárulnak a különböző helyiségek felszereléséhez, valamint ösztöndíjakat nyújtanak a diákoknak.

Ilie Bolojan kifejtette: „Mi a brassói Kronstadt német tannyelvű szakiskola modelljét vettük alapul. A szaktantárgyakat a nagyvállalatok mérnökei és mesterei fogják oktatni. Az egyik probléma, amelyet az évek során tapasztaltunk, hogy az oktatási rendszer nem kapcsolódik szorosan az üzleti szféra igényeihez. A cégeknek fenntartásaik voltak a duális oktatási osztályok létrehozásának tekintetében, mivel az ott tanított szaktantárgyaknak semmi közük a vállalatok tevékenységéhez. Szerintem a következő években bebizonyosodik, hogy a végzős diákok többségét, olyan cégek fogják alkalmazni, amelyek duális képzést folytató osztályokkal rendelkeznek.

Az európai uniós finanszírozás biztosítása lehetőséget teremt a projekt fejlesztésére, amelynek értéke mintegy 16 millió euró áfa nélkül.  Jelenleg 80 százalékos a beruházás megvalósítási szintje, a kivitelező felé történő kifizetések a Bihar Megyei Tanács saját költségvetéséből történtek. 

A megyei képviselő-testület szeptember 22-i ülés napirendjén szerepel a konzorcium létrehozására és az iskolai kampusz átalakítására vonatkozó határozattervezet.

Előző Átmenetileg szünetel a közúti forgalom Tenke Béfenyér felőli kijáratánál

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor