Contact

Öt megyei településen bővítik a gázhálózatot

Itthon > Uncategorized > Öt megyei településen bővítik a gázhálózatot

Január 4-én a Bihar Megyei Tanács székhelyén  aláírták a gázhálózat tervezésére és építésére vonatkozó szerződést Bontesd, Dragánfalva, Belényesirtás, Vasaskőfalva és Rény községek esetében.

A megállapodást a Dél Gáz Közigazgatási Egyesület –ebbe tömörült a felsorolt öt önkormányzat-, valamint a Precon Transilvania (mint fővállalkozó), a Distrigaz Vest, a Gazmind Kft., a Luxten Lighting Company Rt és a Trans Ar Trust Instalații Rt. alkotta konzorcium képviselői írták alá.

A szerződés értéke 66.350.312,41 lej áfa nélkül. A beruházás megvalósításának időszaka 16 hónap a munkálatok elkezdésére vonatkozó rendelkezés kibocsátásától számítva, ebből négy hónap a tervezésre vonatkozó időszak, 12 hónap pedig a kivitelezésre. A Bihar Megyei Tanács műszaki és logisztikai támogatást nyújt a projekt megvalósításához.

Az említett öt községben összesen 115 kilométer hosszan fektetnek le gázvezetékeket, több mint 3300 csatlakozási ponttal.

Az „ Intelligens földgázelosztó hálózat kiépítése Bontesd, Dragánfalva, Belényesirtás, Vasaskőfalva és Rény községek esetében, Bihar megye” elnevezésű projektet a 2014-2020 közti infrastrukturális nagyberuházások programján keresztül társfinanszírozzák, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA).

Bihar megyéből összesen 19 polgármesteri hivatal* jelezte részvételi szándékát a gázhálózatok bővítésére vonatkozó projektben, amelyeket európai uniós kormányzati alapokból, a helyi költségvetésekből, és a kivitelezést végző cégek által biztosított magánforrásokból finanszíroznak. A beruházások kivitelezése különböző szakaszban vannak.

Mint ismeretes a Bihar Megyei Tanács 2021 augusztusában bejelentette, hogy évente 1 millió eurót különít el a földgázhálózatok bővítése érdekében a megyei településeken, ez az összeg 5-6 település támogatását teszi lehetővé.

  E mellett a megyei önkormányzat jogi és pénzügyi tanácsadást biztosít a szükséges engedélyek megszerzése érdekében, segítséget nyújt a dokumentációk összeállításában, valamint részt vesz a projekt megvalósításában.

* Európai uniós alapokból: Nagyürögd, Fugyivásárhely, Hegyközpélyi, Rény, Bontesd, Vasaskőfalva, Dragánfalva és Belényesirtás esetében;

* Kormányzati alapokból: Váradszentmárton, Élesd, Esküllő, Cécke, Mezőtelegd, Illye és Alsókocsoba esetében;

* Magánalapokból és a Bihar Megyei Tanács támogatásával: Vaskohsziklás , Biharlonka, Oláhszentmiklós és Cséffa esetében

Előző 2023 az utóbbi 30 év legnagyobb Bihar megyei közberuházásainak éve volt

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor