Contact

Pályázati finanszírozást nyert el a megyei könyvtár korszerűsítésére vonatkozó projekt

Itthon > Uncategorized > Pályázati finanszírozást nyert el a megyei könyvtár korszerűsítésére vonatkozó projekt

A „Gheorghe Șincai” Bihar Megyei Könyvtár, valamint a váradszentmártoni, biharszentandrási és fugyivásárhelyi téka korszerűsítésére és digitalizálására vonatkozó projekt 98,5 pontot ért el a pályázati értékelőn, elnyerve ezáltal a támogatást az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) keretőből. 

A beruházás magába foglalja a négy könyvtár székhelyének bővítését, felújítását és felszerelésének biztosítását, a cél az, hogy kulturális, nevelési és információs találkozási pontként működjenek, ahol a digitális készségek fejlesztésével is foglalkoznak.  Az elszámolható kiadások teljes összege 20.737.136,30 lej, ebből a vissza nem fizetendő rész 12.715.356 lej, a fennmaradó összeg a Bihar Megyei Tanács hozzájárulása.

„Július végéig közzétesszük a tendert, hogy kijelöljük a tervezett beruházások kivitelezőjét, ezt követően pedig ősszel elkezdődnek a munkálatok, amelyeket jövő év végére befejeznek. A megyei könyvtár esetében teljesen átrendezik a belső tereket, ezáltal bővül a munkaterület. A jövő év végére a Bihar megyei könyvtárhálózat a digitális készségek fejlesztésének központjává válik”, nyilatkozta Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár esetében a munkálatok az épület földszintjét, valamint első és második emeletét érintik.  

A földszint esetében megváltoztatják az épületbe való bejutás helyét, kávézót és külső teraszt alakítanak ki, valamint egy nyitott amfiteátrumot építenek könyvkiállító résszel és panorámalifttel. A földszinten gyermekeknek szóló foglalkozásokat tartanak majd, egy speciálisan erre e célra kialakított amfiteátrummal, alkotótérrel, játszóházzal, valamint ott lesz a gyermekirodalmi művek kölcsönzője is.

Az első emeleten lesz a felnőttek olvasóterme, előadóterem, a digitális kompetenciákat fejlesztő részek és könyvespolcok. A tervek szerint második emeleten konferenciatermet építenek, olvasótereket alakítanak ki, lesz médiatár és podcast-stúdió.

A beruházás második része a könyvtár digitalizására vonatkozik. Ez többek mellett azt jelenti, hogy húsz munkapadot alakítanak ki a digitális kompetenciák fejlesztésére, valamint korszerű szkennereket szereznek be, amelyekkel  le lehet másolni a könyveket.

Az érdeklődőknek lehetőségül nyílik e-könyveket és hangoskönyveket használni,  valamint podcast-studiót, hang- és videoanyagok meghallgatására, illetve megtekintésére alkalmas termeket alakítanak ki, illetve egyéb korszerű eszközökkel felszerelt helyiségek is lesznek az olvasók számára.  

A Bihar Megyei Tanács július 13-i rendkívüli ülésén hagyták jóvá a beruházás műszaki tervét.

Előző Aláírták a Réz-hegység természetvédelmi övezet megőrzésére vonatkozó finanszírozási szerződést

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor