Contact

Pályázatokat nyújtottak be a Bihar megyei természetvédelmi területek fejlesztéséért

Itthon > Uncategorized > Pályázatokat nyújtottak be a Bihar megyei természetvédelmi területek fejlesztéséért

Pályázatokat nyújtottak be a Bihar megyei természetvédelmi területek fejlesztéséért

            A Bihar Megyei Tanács vissza nem térítendő projektekkel foglalkozó osztálya három projekt esetében nyújtott be európai uniós finanszírozásra vonatkozó támogatási kérelmet. Ezek a Natura 200 védett területen lévő Réz-hegység és Sebes-Körös szurdokvölgye térségére, valamint az ROSCI0240 jelzésű közösségi jelentőségű Tasádfő övezetére vonatkoznak.

            A három projektet közösen valósítják meg a Védett Területek Országos Ügynökségével (ANANP).  Az első projekt címe: „Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a Natura  2000 ROSC10322 Réz-hegység terület megőrzése érdekében”, amelynek összértéke  10.550.517, 35 lej áfával együtt. Ezt a projektet Kisősi és Sólyomkővár területi-közigazgatási egységek övezetében valósítják meg.

A célkitűzések közé tartozik legalább öt faj és legalább két közösségi jelentőségű élőhely kedvező természetvédelmi fenntartása és/vagy  helyzetének javítása a projekt megvalósításának időtartama alatt, és ennek befejezését követően még legalább öt évig.

A következő beruházásokat tervezik: egy irányítási, kutatási és ökológiai nevelési központ létesítése Sólyomkőváron, ez emberi tevékenységek végrehajtására alkalmas terület kialakítása a Kisősi körzetében lévő fajok és élőhelyek megóvására szolgáló területek mellett, valamint 25 védőberendezés kihelyezése öt faj és öt élőhely megóvására.

A második projekt elnevezése: „Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a ROSC10240 Tasádfő közösségi jelentőségű védett terület megőrzése érdekében”. Az a cél, hogy a védett terület kedvező természetvédelmi helyzetbe kerüljön. Ennek érdekében négy aktív és három kiegészítő intézkedést alkalmaznak a végrehajtási tervből.

A tervezett beruházások során kialakítanak egy működőképes és hatékony megközelítési és látogatási rendszert (az Isztrákos – barlang 150 méteres szakaszának rendezése, pihenőhelyek és megfigyelő létesítmények építése, látogató, illetve információs központ létesítése, parkoló és pihenőhely kialakítása stb.) 5000 méternyi hosszúságú ösvény telepítése, húsz védelmi eszköz kihelyezése a fajok megóvásának érdekében.  A projekt összértéke 11.963.713,07 lej áfával együtt, és Drágcséke községben valósítják meg.  

A harmadik benyújtott projekt elnevezése: „Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a Natura  2000 ROSC10062 Sebes-Körös szurdokvölgye- Királyerdő terület megőrzése érdekében”. Ennek összértéke 41.760.585,19 lej áfával együtt. A projektet Rév, Vársonkolyos, Barátka és Bihardobrosd községekben fogják megvalósítani. 

A pályázat célkitűzései közé tartozik legalább tíz faj és legalább öt közösségi jelentőségű élőhely kedvező természetvédelmi fenntartása és/vagy helyzetének javítása a projekt megvalósítása során, és annak befejezését követően még legalább öt évig.

 A projekt keretében három irányítási, kutatási és ökológiai oktatási központot építenének, öt barlang fejlesztését, vagy rendbetételét végeznék el, a biodiverzitást bemutató övezetet alakítanának ki, valamint 5,22 hektárnyi vizes élőhelyek (Vida tó) ökológiai helyreállítását fejeznék be.  

A három projektet európai uniós forrásokból finanszírozzák a Nagy Infrastruktúra Operatív (POIM)  program keretében.

Előző Minőségi turizmust biztosítanak Pádis térségében

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor