Contact

Projekt a lankási Vida-tó ökológiai helyreállítására

Itthon > Uncategorized > Projekt a lankási Vida-tó ökológiai helyreállítására

Májusban írták ki a lankási gyűjtőtó ökológiai helyreállítására vonatkozó tendert, amelynek keretében folyamatban van a benyújtott ajánlatok értékelése és elbírálása. 

A következő négy cégtársulás tett ajánlatott a beruházás kivitelezésére: (1) Dumexim (fővállalkozó) & Repcon, (2) Senera (fővállalkozó), Tisoti Exim Kft. és Citadina Kft, (3) Madlev Cons (fővállalkozó), Campeador Kft, Ertugu Neoconstruct és Romwaclean Construct, valamint (4) Global Industrial Kft. (fővállalkozó) és CML.RO Kft.

A Bihardobrosd községhez tartozó Vida tölcsértó  medrét  megtisztítják, a munkálat biztosítja az élővilág védelmét és a természetes közeg helyreállítását. Az évek során kövek, iszap, növényi származékok halmozódtak fel, amelyek miatt jelentősen csökkent a tó vízmennyisége. A munkálatok biztosítják a természetes élőhelyek helyreállítását, védelmét, és Bihardobrosd község háztartásainak vízszükségletét is. A beruházás révén nő a tóban lévő vízmennyiség .

A projekt becsült összértéke 12.786.871,61 lej áfa nélkül, a beruházás  megvalósításának tervezett határideje öt hónap.  

A Természetvédelmi Területek Országos Hatóságával (ANANP) partnerségben megvalósítandó beruházást európai uniós alapokból finanszírozzák a 2014-2020 Nagy Infrastruktúra Operatív (POIM)  program keretében.

Az általános projekt keretében három irányítási, kutatási és ökológiai oktatási központot építenének,  és a biodiverzitást bemutató övezetet alakítanának ki. Mindezeket esetében külön pályázat készült.  Az egyik központot a lankási Vida-tó mellett hozzák létre, ahol kempinget is kialakítanak, így megfelelő körülmények között lehet táborozni a Sebes-Körös szurdokvölgye- Királyerdő térségében, a Natura 2000-es természetvédelmi övezetben.   

További két irányítási, kutatási és ökológiai nevelési központot létesítenek Réven és Vársonkolyoson, amelyek esetében korszerű kempinget és parkolóhelyeket alakítanak ki.

A „Természetvédelmi intézkedések megvalósítása a Natura  2000 ROSC10062 Sebes-Körös szurdokvölgye- Királyerdő terület megőrzése érdekében” elnevezésű projekt általános célkitűzése a biológiai sokféleség védelmének és megőrzésének biztosítása.

A pályázat célkitűzései közé tartozik legalább 18 faj és legalább hat közösségi jelentőségű élőhely kedvező természetvédelmi fenntartása és/vagy helyzetének javítása a projekt megvalósítása során, és annak befejezését követően még legalább öt évig.

A projekt összértéke több mint 40.000.000 millió lej, és hamarosan aláírják a beruházás finanszírozási szerződését.

Előző Újjáépítették a révi menedékházat

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor