Contact

Újjáépítették a révi menedékházat

Itthon > Uncategorized > Újjáépítették a révi menedékházat

Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és Dorel Cosma, Rév község polgármestere június 10-én közös sajtótájékoztatót tartottak a révi menedékház újjáépítési munkálatai befejezésének alkalmával. Az építmény és környéke Bihar megye egyik fontos turisztikai látványossága.  Az eseményre a Sóvám-ünnepségek keretében került sor, amelyet a révi önkormányzat szervezett. Több tucatnyian vettek részt a sajtótájékoztatón, elsősorban turisták.

A révi menedékház Bihar megye egyik jelentős turisztikai övezetében található, gyönyörű természetes környezetben, a Sebes-Körös szurdokvölgyében, ahol túrázni és hegyet mászni is lehet, vagy vadvízi evezésen is részt lehet venni.

„A felújítási folyamat nehéz volt, ugyanis az összes építőanyagot, felszerelést és szerszámot vasúton kellett szállítani, majd a Sebes-Körös felett drótkötélpályán kellett átvonni egy speciális eszköz segítségével. A révi barlang, illetve a vízesés közelében lévő menedékház multifunkcionális tájvédelmi és környezetmegfigyelési központként fog működni””, nyilatkozta Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke.

„Köszönöm a Bihar Megyei Tanácsnak, hogy újjáépítette azt a gyönyörű épületet, amely a révi barlang és a  vízesés közelében található, amelyek különleges és szép övezetek”, közölte Dorel Cosma, Rév község polgármestere.

Egy tanulmány készült, amelynek alapján módosították a rehabilitációs terveket, annak érdekében, hogy biztosítsák az épület eredeti építészeti stíluselemeinek visszaállítását.  Az újjáépítési folyamat során a történelmi tanulmányban megtalálható eredeti, korhű fényképeket használtak fel.

A helyszínen az első építmény az Erdélyi Kárpát-Egyesület megrendelésére készült el. Az EKE egy civil, non-profit egyesület, amelyet 1891-ben alapítottak meg Kolozsváron. Az egyesület felkérésére Zichy Ödön gróf épített egy 113 férőhelyes vendéglőt a turistáknak, amelyet 1905. augusztus 27-én avattak fel.  Ennek fedett volt a terasza, és egy lakást alakítottak ki a földszinten, az emeleten pedig valószínűleg szálláshelyeket hoztak létre. 1909-ben felépült a Lujza-lak, amely összesen 14 szobával rendelkezett.

A vendéglőt és a turistaházat 1918-ban megvásárolta a Mateescu család, az ingatlan egy része már az első világháborúban tönkrement. Az épületet és a telket 1945-ben államosították. Az egyik épületet akkor részben lebontották. Az ingatlant 2006-ban szolgáltatták vissza a Mateescu család örököseinek.  A menedékházat 2007ben vásárolta meg a Bihar Megyei Tanács.

2018-ban nyújtották be az európai uniós alapokból finanszírozandó pályázatot a révi menedékház felújítására. A tervezési és kivitelezési munkálatokat az AD WEST CONSTRUCT Kft. (kivitelező) és a CLASX DESIGN Kft. (tervező) cégekből álló konzorcium végezte. A beruházás összértéke 4.378.821,25 lej áfa nélkül. A munkálatokhoz 2021. február 22-én fogtak hozzá és 2023 május 31-én fejeződtek be.

Az európai uniós finanszírozású projekt alapján a következő öt évben a környezetvédelemmel és a környezeti neveléssel kapcsolatos, különféle tevékenységeket lehet majd szervezni a révi menedékházban. 

A „Révi menedékház rekonstrukciója a Révi Természetfigyelő és Promóciós Központ létrehozása” beruházás, „A természet megőrzése, védelme és népszerűsítése a román-magyar határ mindkét oldalán -PRONATURE” elnevezésű ROHU 126 Románia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. Ezt a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Interreg VA Románia-Magyarország Program forrásaiból finanszírozták. A teljes projekt 2023. október 31-én ér véget.

Előző Nyílt napok: Látogatók a nagyváradi duális oktatási központban

Newsletter

Află ultimele noutăți, articole și resurse
trimise direct către tine

Copyright © CJBihor 2003-2022. Consiliul Județean Bihor